Bogastvo v 21. stoletju

Avtor: Stanko Blatnik | Objava: 07.08.2006

Ameriška futurista Heidi in Alvin Toffler v svoji uspešnici menita, da so najrazvitejše države na svetu prešle v gospodarstvo znanja. Že institucije ZDA ne sledijo izzivom, kaj šele tiste v Evropski uniji.



Heidi in Alvin Toffler sta znana ameriška futurista. Nedavno sta objavila knjigo Revolutionary Wealth, ki je rezultat dvanajstletnega dela, v njej pa opisujeta, kako bo nastajalo bogastvo v 21. stoletju, kdo in kako ga bo pridobival.  

Šok prihodnosti 

V svoji prvi uspešnici Future Shock sta Heidi in Alvin pred več kot tridesetimi leti ugotovila, da spremembe nastajajo vse hitreje in da bomo, ker smo nanje nepripravljeni, doživeli šok prihodnosti. V naslednji uspešnici Third Wave ugotavljata, da spremembe peljejo v družbo »tretjega vala«, ki temelji na znanju in se bistveno razlikuje od družbe drugega vala (industrijske) in družbe prvega vala (poljedelske družbe). 
 
Denarno in nedenarno bogastvo 

V knjigi Revolutionary Wealth, ki bo gotovo prav tako uspešnica, izhajata iz svojih prejšnjih knjig in ugotavljata, da so najrazvitejše države na svetu prešle v gospodarstvo znanja, da se bogastvo spreminja, ne samo po velikosti, ampak tudi po tem, kako nastaja, kje je, kako kroži, kako se porabi, čuva in vlaga. Poleg tega avtorja v začetku svoje knjige poudarjata, da čeprav skoraj vsi živimo v denarnem gospodarstvu, se bogastvo, ki ga opisujeta, ne nanaša samo na denar, ker istočasno živimo še v velikem neraziskanem gospodarstvu brez denarja. Obe gospodarstvi (z denarjem in brez njega) tvorita sistem bogastva, ki je opisan v knjigi.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *