Bomo v prihodnosti tiskali brezplačno?

Avtor: Anita Ivačič | Objava: 05.01.2013

Večopravilna naprava Printbox postavlja nove standarde digitalnega tiska in shranjevanja dokumentov v računalniškem oblaku. Uporabnikom že zdaj ponuja najcenejši barvni tisk, z inovativnim modelom trženja bodo cene še nižje. Močne argumente ima tudi na strani ekologije. Z 1,5-milijonsko investicijo sklada tveganega kapitala start-up podjetje Print boks vstopa na globalni trg.


Denis Benič: »Od samega začetka smo razvijali globalno in samo globalno lahko uspemo.«

Tisti, ki so s prihodom računalnikov, e-tablic in drugih elektronskih vmesnikov napovedovali konec tiska, so se zmotili. »Povprečni Zemljan porabi 50, Evropejec 240 in Američan 280 kilogramov papirja letno. Ravno najbolj digitalizirane države imajo največjo uporabo papirja,« nepričakovani zasuk v digitalni dobi oriše Denis Benič, direktor in soinovator večopravilne naprave printbox. Ta novodobni Gutenbergov tiskalnik resda ne potrebuje stavcev črk s črnimi prsti, ima pa pri njegovem razvoju in plasiranju na trg prste vmes »ekipa 25 ljudi, ki verjamejo v zgodbo in jo širijo in dajejo energijo«, pravi Benič, ki ne bi rad nikogar izpustil.  

Z dr. Alešem Vahčičem, profesorjem ljubljanske ekonomske fakultete, »sva našla sinergijo«. Temeljni izziv je bil, »kako poceniti tisk in ga narediti okolju bolj prijaznega in kako to zanimivo tehnologijo tiska približati široki množici uporabnikov«. Konec leta 2010 sta razvila prvi prototip, ki je ponujal rešitev. Kmalu so se zgodbi pridružili še drugi. Tadej Murovec skrbi za razvoj računalniške platforme, Mojca Benedek vodi finance in kadrovanje, Mitja Zorko je gonilna sila prodaje, Uroš Jurglič vodi razvoj, vsi so postali parterji v razvoju podjetja. Zadaj je še več nadarjenih razvojnikov, sodelavcev v marketingu, prodaji, financah in seveda v proizvodnem procesu.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *