Brazilija – investitorjem prijazna dežela

Avtor: Petra Mauer | Objava: 10.05.2011

Brazilija je demokratična, politično in gospodarsko stabilna država. Zanjo se zanima vse več slovenskih podjetij.


(Big Stock Photo)

Brazilija ne postaja samo eno od najmočnejših svetovnih gospodarstev, temveč tudi politično in kulturno ena od najbolj obetavnih držav. Od preostalih latinskoameriških držav jo razlikuje makroekonomska stabilnost in še posebej zelo uspešno soočanje s svetovno gospodarsko krizo, saj ocenjena gospodarska rast za leto 2010 znaša 7,5 odstotka. Pri tem je treba še posebej poudariti, da je v zadnjih letih Brazilija uspela zmanjšati najrevnejšo populacijo za skoraj 30 milijonov ljudi.
 
Po potrošnji osma na svetu
 
Brazilija je osmo svetovno in drugo najmočnejše gospodarstvo med tako imenovanimi državami BRIK (Brazilija, Rusija, Indija in Kitajska) ter po velikosti predstavlja več kot polovico celotnega BDP latinskoameriških držav. Brazilije pa ne označuje samo njena velika gospodarska moč, temveč tudi ogromna naravna bogastva, relativno dobro razvito kmetijstvo, rudarstvo, industrija in močan ter razvit storitveni sektor.
 
»Brazilija je eden največjih svetovnih izvoznikov sladkorja, govejega in piščančjega mesa, kave, soje, mineralov, boksita, celuloze, etanola in biogoriv ter jekla. Predstavlja tudi enega največjih svetovnih proizvajalcev avtomobilov, potniških letal, prehrambnih, kemičnih, kozmetičnih, lesnih, tekstilnih in usnjenih izdelkov,« razloži Ivan Majcen, vodja slovenskega gospodarskega predstavništva v Sao Paulu – mestu, ki je poslovna prestolnica Brazilije, Latinske Amerike in cele južne zemeljske poloble. Glede na zadnje razpoložljive podatke se že danes uvršča med dvajset najbolj bogatih svetovnih mest in se vse manj razlikuje, tudi po visokih cenah, od drugih podobnih poslovnih metropol sveta. Velja za mesto velikih priložnosti z visoko stopnjo konkurenčnosti, vso potrebno in urejeno infrastrukturo ter seveda tudi za mesto velikih, a obvladljivih tveganj.
 
Bruto domači proizvod na prebivalca je za leto 2010 ocenjen na 10.900 dolarjev. Plače se gibljejo od 400 dolarjev neto za delavca, pa do približno 2.000 dolarjev neto mesečno za univerzitetno izobraženega strokovnjaka. Brazilija je po skupni potrošnji na svetu na visokem osmem mestu ter je eden največjih svetovnih porabnikov mobilnih telefonov in računalnikov, kozmetičnih in tekstilnih izdelkov, avtomobilov in še bi lahko naštevali. Država izvaja izjemno obsežne programe stanovanjske in druge infrastrukturne gradnje ter subvencionira nakup nepremičnin. Na področju turizma je Brazilija zgradila impresivno infrastrukturo, državo pa vsako leto obišče več kakor pet milijonov turistov.
 
»Brazilija se s svojim ogromnim prostranstvom in populacijo ter mejo s skoraj vsako latinskoameriško državo oblikuje tudi v vrata Mercosurja, najpomembnejše latinskoameriške prostotrgovinske in carinske povezave,« pojasnjuje Majcen.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *