Brez gospodarstva ni sociale

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 11.12.2006

O tem evropske birokrate in socialne partnerje prepričuje Philipp de Buck, vodja evropskega združenja delodajalcev UNICE, ki je resen sogovornik evropski komisiji.


Philippe de Buck: »Ne gre za vprašanje, ali nam bruseljska administracija prisluhne, ampak ali ukrepa.«

Tako kot potekajo težavna pogajanja med delodajalci, sindikati in vlado v Sloveniji, potekajo socialni pogovori tudi na ravni Evropske unije. Na strani delodajalcev Evropska komisija uradno priznava tri predstavnike: Unijo obrtnikov, Unijo javnih podjetij in Unijo industrijskih in delodajalskih konfederacij (UNICE). Slednja je najmočnejši predstavnik delodajalcev v Evropi in zastopa 39 združenj delodajalcev iz 33 držav. V Bruslju zastopa interese več kot 20 milijonov evropskih podjetij vseh velikosti. Gre za zelo močno organizacijo, ki je po nekaterih virih celo najmočnejši lobist med poslanci evropskega parlamenta. To pomeni, da poslancem vsak dan predstavlja stališča in težave delodajalcev, jim predlaga rešitve, promovira dobre prakse in še mnogo drugega. Koliko pa evropski birokrati v resnici poslušajo delodajalce? 

To smo vprašali generalnega sekretarja UNICE Philippa de Bucka, ko se je pred kratkim mudil na obisku pri Združenju delodajalcev Slovenije.  
 
Gospod de Buck, kateri so največji izzivi delodajalcev v Evropi danes?
Opredelili smo šest najpomembnejših izzivov. To so: uresničevanje reform, ki bodo spodbudile rast in zaposlovanje, združevanje evropskega trga, zavzemanje za učinkovitejše vodenje Evropske unije, boj proti protekcionizmu v posameznih državah, izkoriščanje priložnosti, ki jih ponuja širitev Unije, in zavzemanje za reformo evropskega socialnega sistema. Evropsko gospodarstvo ima velik potencial, vendar zaradi različnih politik v članicah Evropske unije teh priložnosti ne izkoriščamo.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *