Brez premikov v konkurenčnosti

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 08.07.2009

Slovenija je na lestvici konkurenčnosti držav ohranila lansko 32. mesto, kar pomeni, da stagniramo. Še slabše je, da smo po možnostih za izhod iz krize uvrščeni še nižje.


Dr. Aleš Vahčič: »Slovenija se po konkurenčnosti približuje državam EU-15, vendar samo zato, ker te v globalnem merilu stagnirajo.«

Zadnja raziskava konkurenčnosti držav, ki jo opravlja švicarska poslovna šola IMD, je znova potrdila že več let znano dejstvo – Slovenija postopoma izboljšuje dejavnike konkurenčnosti, vendar nič hitreje kot druge države, zato ostaja na lestvici konkurenčnosti na istem mestu. Med 57 proučevanimi državami je bila lani in letos na 32. mestu.
 
Pogled na letošnjo lestvico je sicer za marsikoga presenetljiv, saj so na prvem mestu kljub hudim gospodarskim težavam znova ZDA. Razlog je delno v tem, da so v raziskavi upoštevali lanske ekonomske kazalce, ko se kriza še ni pokazala v vsej svoji globini. Druga mesta pri vrhu konkurenčnosti zasedajo stare znanke: Hongkong, Singapur, Švica, Danska in Švedska. Ob ZDA so namreč v vrhu vedno azijski tigri in skandinavske države.
 
Slovenija je v zadnjem letu dosegla rahel napredek pri makroekonomski učinkovitosti, vladni učinkovitosti in razvoju infrastrukture. Močno pa je nazadovala po poslovni uspešnosti, kjer se ocenjujejo kredibilnost menedžerjev, vrednote, poslovna etika, podjetniška inovativnost in še kaj.
 
Konkurenčnost stagnira že 20 let
 
Dr. Aleš Vahčič z Ekonomske fakultete v Ljubljani opozarja na pomembno dejstvo, da sta po konkurenčnosti pred nami Litva in Češka. Zakaj je to pomembnejše, kot se zdi? »Češka je edina država, s katero se je Slovenija lahko primerjala pred tranzicijo. Že vsaj deset let nas prehiteva. Vedno pravimo, da smo v tranziciji prišli dobro skozi, vendar se kaže, da nam ni uspelo obdržati svojih prednosti,« opozarja dr. Vahčič. Drug paradoks Slovenije je po njegovem mnenju ta, da vztrajno zmanjšuje svoj zaostanek z vidika konkurenčnosti za prvimi petnajstimi članicami Evropske unije. Paradoks pa je v tem, da te države v svetovnem merilu stagnirajo, torej se jim približujemo zgolj zato, ker stojijo na mestu.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *