Brez samousposabljanja ni voditeljev

Avtor: Borut Šturm | Objava: 10.07.2007

O tem se najbrž strinjamo, toda kaj samousposabljanje sploh pomeni? Najprej je treba pojasniti nekaj osnovnih pojmov, ki jih sicer radi mešamo med sabo. Kaj razkrivajo zgledi voditeljev največjih in najuspešnejših podjetij?


Razumeti moramo, da je za dobrega voditelja njegova inteligentnost samo naravna osnova, ki mu bo omogočila, da se bo tudi izobrazil, se pravi, da bo pridobil neko splošno strokovno izobrazbo. Toda resnični uspeh se skriva v naslednjih stopnjah. Najprej v usposabljanju, s katerim se bo pripravil na konkretne izzive, in nato v nenehnem samousposabljanju, skozi katero se bo ves čas pilil. Dobri voditelji lahko nastanejo samo skozi tak proces.

Izobraževanje in usposabljanje nista sopomenki, saj ne pomenita enako. Še več, med njima je velika razlika. Rezultat izobraževanja je izobrazba, ki jo včasih izkazujemo tudi z dokumentom, kjer piše, kako izobrazbo smo dosegli, rezultat usposabljanja pa je znanje

Že ime pove, da znanje pomeni, da nekaj znamo, in sicer ne kar tako, ampak v resnici, da znamo kaj narediti: izdelek ali storitev. Če smo izobraženi, niti približno ne pomeni, da nekaj znamo, ampak pomeni samo, da to in to vemo, da smo o tem in tem slišali, da nam je kdo kaj razložil, da torej v najboljšem primeru neko stvar načelno razumemo, drugo pa je tako ali drugače šlo mimo.  

Usposabljanje je najtesneje povezano z našimi neposrednimi izkušnjami pri delu. Izvaja ga lahko samo človek, ki je tudi sam usposobljen, izobraževanje pa zelo pogosto izvajajo ljudje, ki sami ne znajo. To je značilnost predvsem zadnjih desetletij, in sicer ne samo pri nas.   
 
Izobraževanje je le osnova 
 
Da se prav razumemo, sploh nisem proti izobraževanju, saj je to še vedno osnova vsega, vendar samo osnova in nič več. Opraviti ga je treba predvsem, ko je čas za to, to je pred usposabljanjem, ne pa obratno ali vmes.  

Slika ponazarja tri pojme, ki so med sabo odvisni. Inteligentnost (bistrost) je osnova za izobraženost in usposobljenost (ta človek je inteligenten, brihten, bister). Izobraženost je tudi osnova za usposobljenost. Podpis pri sliki pojme bolj podrobno razloži.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *