Delavci na čakanju

Avtor: Vlado Kadunec | Objava: 08.07.2009

Ključna vprašanja in odgovori o povračilu nadomestila plač za delavce na čakanju, ki bi jih moral poznati vsak delodajalec.


(Big Stock Photo)

V nabor ukrepov, s katerimi želi država omiliti posledice gospodarske krize, sodi poleg svetovanj in pomoči pri iskanju zaposlitve, subvencijskega spodbujanja izobraževanja ali zaposlovanja težje zaposljivih, zaposlovanja za krajši delovni čas, povračila prispevkov in še česa tudi pravkar uveljavljeni zakon o delnem povračilu nadomestila plač (ZDPNP) za delavce na čakanju. Iz svojih in evropskih sredstev je delavcem oziroma delodajalcem namenila 121 milijonov evrov pomoči, s katerimi naj bi rešili 25 tisoč delavcev pri delodajalcih, ki jim zaradi težav, ki jih povzroča svetovna gospodarska kriza, začasno ne morejo zagotavljati dela.
 
Da je zanimanje za tovrstno pomoč še kako veliko, kaže udeležba na posvetih, ki sta jih v zadnjem času organizirala Gospodarska zbornica Slovenije in Zavod za zaposlovanje po vsej državi. Če se posvetovanj niste udeležili, preberite odgovore na najpomembnejša vprašanja, ki tarejo delodajalce.
 
Kdo lahko zaprosi za pridobitev pravice do delnega povračila nadomestil plač delavcem na začasnem čakanju na delo?
 
Pravico do delnega povračila nadomestil lahko uveljavlja gospodarska družba, zadruga oziroma fizična oseba, ki zaposluje delavce v skladu z zakonom o delovnih razmerjih. Pravice ne more uveljaviti delodajalec, ki je imel v preteklih 12 mesecih izgube za več kot polovico svojega osnovnega kapitala ali če je vrednost njegovega premoženja manjša od vsote njegovih obveznosti. Pravice do povračila ne more dobiti tudi podjetje, ki je v postopku zaradi prezadolženosti.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *