Denar je, težave tudi

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 06.08.2009

Tehnološka agencija Slovenije (TIA) je letos precej okrepila pomoč podjetjem pri tehnološkem razvoju. Ostajajo pa težave iz preteklih let, povezane z birokratskimi postopki, ki jih podjetja dobro čutijo.


dr. Franc Gider: »Trenutno se zelo intenzivno ukvarjamo s tem, da bi podjetjem omogočili izplačila sredstev za izvajanje projektov vnaprej, in ne zgolj za nazaj, kot velja zdaj.«

V Sloveniji imamo vsaj tri državne institucije, ki podjetjem sofinancirajo tehnološki razvoj: Javno agencijo za podjetništvo in tuje investicije (Japti), Slovenski podjetniški sklad (SPS) in Javno agencijo za tehnološki razvoj Republike Slovenije oziroma krajše Tehnološka agencija Slovenije (TIA).
 
Podjetniki tarnajo, da za zahtevnejše projekte ni denarja, čeprav samo te tri institucije prek razpisov razdelijo več kot 100 milijonov evrov letno. O tem, kje se stvari zalomijo, smo se pogovarjali z direktorjem TIA dr. Francem Giderjem.
 
Koliko denarja boste letos v TIA izplačali podjetjem za spodbujanje tehnološkega razvoja?
Obseg razpisanih sredstev bo letos okoli 100 milijonov evrov, lani je znašal 75 milijonov, še leto prej 30. Ker so razvojni projekti podjetij večletni, pa bo dejanskih izplačil manj, nekaj čez 50 milijonov evrov. Računamo, da bo na pet razpisov, ki jih načrtujemo v tem letu, prispelo okoli 400 vlog.
 
Se je obseg sredstev povečal tudi zaradi recesije in težjega dostopa do drugih finančnih virov?
TIA je bila vključena že v prvi vladni paket protikriznih ukrepov, in sicer s programom »Razvojno investicijski projekti«, ki je vreden 50 milijonov evrov - izvajamo ga v sodelovanju z ministrstvom za gospodarstvo. Poleg tega je ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo (MVZT) letos zelo povečalo sredstva za tehnološki razvoj v primerjavi z lanskim letom. Od celotnih 100 milijonov, kolikor jih bo TIA v tem letu razpisala, polovico prispeva ministrstvo za gospodarstvo, 4,5 milijona ministrstvo za obrambo, preostalo pa MVZT. Trenutno se zelo intenzivno ukvarjamo s tem, da bi lahko podjetjem del sredstev za izvajanje projektov izplačali vnaprej, in ne zgolj za nazaj, kot velja zdaj. Vendar je to povezano s spremembo pravil za črpanje sredstev iz strukturnih skladov. V celoten sistem izvajanja projektov iz strukturnih skladov pa je vključena vrsta institucij. Če nam bo uspelo podjetjem zagotavljati sredstva vnaprej, bomo veliko prispevali k izboljšanju njihove likvidnosti.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *