Denar za podjetnike ostaja v Bruslju

Avtor: Matjaž Lipušček | Objava: 08.09.2008

Kljub veliki količini evropskih sredstev, ki so nam na voljo za črpanje, ta v veliki meri ostajajo neizkoriščena. Kateri so glavni razlogi za takšne razmere in kako naj podjetja bolje pristopajo k razpisom, da se bo stanje izboljšalo?



Črpanje sredstev iz proračuna EU je večna tema (ne)uspešnosti slovenskega gospodarstva in razvojne politike. Gospodarstvo se pritožuje, da je pridobivanje sredstev oteženo zaradi državne birokracije, država se brani, da črpanje poteka gladko in uspešno. Nekje vmes so mala in srednja podjetja, ki se večinoma s to temo sploh ne ubadajo, saj vnaprej obupujejo nad zahtevano administracijo. Mala in srednja podjetja se sicer uspešno prijavljajo na razpise in izčrpajo vsa sredstva, ki so jim na voljo, vendar sodelujejo le nekatera, velik del pa jih je treba k temu še spodbuditi.  

Problematika razpisov je žgoča, kar dokazuje tudi izjemno dobro obiskana okrogla miza na temo črpanja EU-sredstev v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije, ki je navkljub poletnemu terminu v avgustu po udeležbi presegla vsa pričakovanja. Med njimi pa smo pogrešali več predstavnikov malih in srednjih podjetij.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *