Detektivsko delo ne prinaša bogastva

Avtor: Metka Nograšek | Objava: 09.10.2009

Delo zasebnega detektiva ni tako, kot ga vidimo v filmih. Matjaž Škrabl večino dela opravi za podjetja.



Matjaž Škrabl se je za delo detektiva navdušil v času študija. Po zaključku Visoke policijsko-varnostne šole je izpolnil pogoje za opravljanje tega poklica. Od leta 2007 je detektiv z licenco št. 118 pri Detektivski zbornici Republike Slovenije.
 
Kako se pridobi licenco zasebnega detektiva?
Za opravljanje detektivske dejavnosti je potrebna licenca, ki jo izda detektivska zbornica. Detektiv mora za pristop k izpitu in pridobitev licence izpolnjevati kar precej pogojev: imeti mora končano višjo ali visoko šolo, opravljen detektivski izpit, ne sme biti pravnomočno obsojen za naklepno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, in še nekaj drugih.
 
Koliko detektivov je registriranih pri Detektivski zbornici Republike Slovenije?
Okrog 90.
 
Kakšne osebnostne lastnosti opredeljujejo dobrega detektiva?
Opredeljujejo ga natančnost, vztrajnost, komunikativnost, poštenost, taktnost in vzdržljivost. Imeti mora oster vid in dober spomin ter ustrezne psihofizične lastnosti.
 
Katere storitve lahko detektivi sploh opravljate?
Po zakonu o detektivski dejavnosti izhaja, da detektiv sme pridobivati informacije, in sicer izključno o osebah, ki so pogrešane ali skrite, o dolžnikih, o avtorjih anonimnih pisem in o povzročiteljih materialnih in nematerialnih škod. Prav tako smemo pridobivati informacije o predmetih, ki so ukradeni ali izgubljeni, in o dokaznem gradivu, potrebnem za zavarovanje ali dokazovanje pravic in upravičenj stranke pred pravosodnimi in drugimi organi oziroma organizacijami. Največ dela imam z zbiranjem dokaznega gradiva.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *