Direktni marketing - bolj živ kot kdajkoli!

Avtor: Martina Budal | Objava: 08.08.2012

Če svojim strankam pošiljate ponudbe, se ukvarjate z direktnim marketingom. Če jih pokličete po telefonu ali sprejemate njihove klice, se ukvarjate z direktnim marketingom.


Maja Golob: »Področje, kjer možnosti direktnega marketinga še niso dobro izkoriščene, je tudi testiranje nove poslovne ideje oziroma raziskava trga.«

In ja, navadno pismo, je še vedno izredno močno marketinško orožje. Ki se ga ne branijo niti spletni velikani, kot je Google. Ta je po besedah marketinškega guruja Aleša Lisca skoraj polovico svojega ameriškega oglaševalskega proračuna porabil za klasične oglase in klasično direktno pošto. »Ker se zaveda, da lastnika majhne mehanične delavnice ne bo nikoli prepričal v lokalno oglaševanje z googlovimi orodji, če mu bo pošiljal elektronsko pošto. Mehanik ima umazane roke, interneta v glavnem ne uporablja. Seveda pa internet uporabljajo mehanikove stranke. Zato Google enostavno mehaniku pošlje kuverto s ponudbo,« pojasni.
 
Čeprav se svet vse bolj digitalizira, ima na potrošnika še vedno najmočnejši učinek pismo, poslano po navadni pošti. Zadnji podatki organizacije za direktni marketing DMA (www.the-dma.org) kažejo, da se na direktno pošto, poslano obstoječim strankam, v povprečju odzove 3,4 odstotka naslovljencev, na pošto, poslano po elektronski pošti, pa 0,12 odstotka, pove Maja Golob, direktorica in strateška svetovalka v Spagu, agenciji za direktni marketing. »Ker lahko direktna e-pošta prispe v e-poštni predal v trenutku, ko je naša pozornost drugje, smo zasedeni s pomembnejšimi opravili, ali pa je le ena od mnogih, ki jih prejmemo, morata biti tako pošiljatelj kot vsebina resnično zanimiva za prejemnika. Ne smemo pozabiti niti na t.i. »spam« filtre, ki včasih preprečijo dostavo e-pošte. Klasično direktno pošto pa vzamemo v roke in preberemo takrat, ko imamo čas in smo zato bolj dovzetni za informacije. S klasično direktno pošto ima podjetje na voljo tudi več različnih elementov za predstavitev ponudbe (kuverta, pismo, brošura, kupon, motivacijski element) – vsak od njih pa igra točno določeno vlogo,« pojasni in poda konkreten primer. Pri trženju konkretne storitve zavarovalnice so v Spagu uporabili dva kanala: klasično direktno pošto in e-pošto. Stranke, ki so dobile ponudbo po pošti, so se na ponudbo odzvale v večjem številu kot tiste, ki so jim isto ponudbo poslali po e-pošti. »Ljudje se v svojem bistvu ne spreminjajo, spreminjajo pa se njihove želje, potrebe, navade, način konzumacije medijev,« pravi in dodaja, da so danes uspešni tisti programi in ideje, ki jih je mogoče aplicirati skozi različne komunikacijske kanale in tako potrošniku omogočiti, da izbere tistega, ki mu je najljubši.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *