Do ciljev s športnimi pravili

Avtor: Matjaž Krč | Objava: 13.03.2007

Če kdo pravi, da je vizijo in cilje svojega podjetja določil na enem sestanku, podvomim v njegovo prihodnost ...


Matjaž Krč

V vsakem učbeniku piše, kaj je vizija in kaj so cilji, kako pomembna je vizija za podjetnika in kako pomembni so cilji. Zelo dobre definicije, vendar v vseh teh učbenikih manjka nekaj zelo pomembnega: praksa. Kako besede meso postanejo oziroma kako dober podjetnik začuti svojo vizijo in svoje cilje.  

Potegnimo vzporednico. Govorimo o športnih zmagovalcih. Najboljši atleti vedo, da je za uspeh najpomembnejša priprava. Razlika med človekom, ki je uspešen, in človekom, ki ni uspešen, ni v nadarjenosti, ampak v pripravi. Zmagovalci gradijo svojo srečo z analiziranjem tekmecev, načrtovanjem strategije in predpostavljanjem tveganj. Priprava na tekmece pomaga zmagovalcu, da gre naprej, ostane spredaj in doseže zmago. 
 
Ko je samo delček sekunde razlika med zmago in porazom, večina najboljših atletov ve, da je najboljši način za poraz tekmecev ostrina duha (angl. mental edge): sposobnost, da se osredotočijo na končni cilj, ko začne prihajati do pritiskov. Atleti, ki so se bili sposobni uvrstiti na olimpijske igre, so pogosto na enaki ravni neke panoge in so že pokazali, da so disciplinirani in se znajo pripraviti na tekmece. Ljudje, ki imajo zmagovalno miselnost, so hkrati tisti, ki imajo največjo možnost za zmago. 

Značilnosti zmagovalcev
 

Za zvezde med atleti je značilno, da imajo skoraj nadnaravno zmožnost, da se spoprijemajo s pritiski, nadzorujejo dvom in zmagajo takrat, ko gre zares. Nekateri ljudje so rojeni s samozavestjo, ki je potrebna za zmago, vendar si večina ljudi pridobi samozavest z zelo dobro kombinacijo ambicije in discipline. Pravega zmagovalca prepoznamo po treh stvareh: da veliko sanja, po samodisciplini, da uresniči svoje sanje, in se zelo dobro miselno zbere.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *