Do podjetja v eni uri

Avtor: Klaudija Janželj | Objava: 08.11.2004

V eni uri in za zgolj 100 avstralskih dolarjev (14 tisoč tolarjev) lahko v Avstraliji postanete samostojni podjetnik, lahko pa svoje podjetje s poslovnoselitvenim programom iz Slovenije preselite v Avstralijo.



Dr. Tony Lenko, direktor podjetja Active Solutions & Consulting Group Pty Ltd, pravi, da je življenje podjetnika v Avstraliji veliko manj stresno kot v Sloveniji. Njegovo podjetje je specializirano za svetovanje za selitve ter karierni in poslovni razvoj v Avstraliji, Kanadi in na Novi Zelandiji. Delujejo tudi v Sloveniji, saj se vsako leto več Slovencev odloči za nadaljevanje kariere zlasti v Avstraliji. Zanimiv je podatek, da bodo v Avstraliji leta 2004/2005 iskali več kot 110.000 ljudi. Pri teh prizadevanjih pomaga avstralska vlada z državnimi selitvenimi programi, s katerimi privablja poslovneže z vsega sveta. 

Kaj moramo narediti najprej, ko se odločimo, da se bomo preselili v Avstralijo?


Nadaljevanje članka je vidno samo naročnikom.


Najprej moramo premisliti o možnostih. Kandidat mora z nami navezati stik in se nam predstaviti, mi pa brezplačno presodimo možnosti za kvalifikacijo v selitvenem programu in za pridobitev določene vize. Kandidat nato sledi našim navodilom.  

Kakšni so programi in pogoji za kvalifikacijo?

Tujec lahko pridobi začasno ali stalno vizo. Merilo pri stalnih vizah je, da mora imeti kandidat vsaj v zadnjih štirih letih nekaj poslovnih izkušenj. V drugih dveh programih je glavno merilo 300.000 ali 500.000 avstralskih dolarjev letnega prometa, dodatni pogoj pa je, da je podjetnik v prvih dveh letih po naselitvi v Avstraliji sposoben ustvariti vsaj 250.000 avstralskih dolarjev letnega prometa. Država pač privablja dejavne poslovneže in od njih pričakuje, da bodo uspešno nadaljevali poslovno kariero. 

Koliko časa potrebujejo podjetniki za ustanovitev podjetja v Avstraliji?

V tem se Slovenija in Avstralija zelo razlikujeta. Status samostojnega podjetnika lahko urediš že v eni uri za samo 100 avstralskih dolarjev, družbo z omejeno odgovornostjo pa lahko registriraš v 3−4 dneh za največ 2000 avstralskih dolarjev (280 tisoč tolarjev). V nasprotju s Slovenijo v Avstraliji ni pogojev za začetni ali ustanovni kapital. Začetek podjetniške poti je tako izjemno preprost.  

Katera dejavnost je najdonosnejša?

Pravzaprav se splača vsaka. Možnosti v državi s tako visoko gospodarsko rastjo, kot je v Avstraliji, je na vseh področjih veliko. Veliko je naseljevanja, nastajanja mest in poseljevanja avstralskega podeželja. Ljudje bi mislili, da je že dovolj fotokopirnic, vendar jih primanjkuje, saj se le v zvezno državo Queensland na leto priseli več kot 50.000 ljudi. Zato je po stalnih storitvah, ki so že na trgu, veliko povpraševanja.  

Kaj pa kultura poslovanja - koliko je pomembno zaupanje v poslovanju v Avstraliji?

Tudi v tem se Avstralija in Slovenija razlikujeta. Na žalost mi večina v Sloveniji ne verjame, da v Avstraliji ne uporabljamo poslovne zveze in žigov, uporabljamo pa podpis in besedo zaupanje, ki tudi v resnici drži. V našem podjetju več kot polovica pogodb z dobavitelji ali podizvajalci temelji izključno na ustnem dogovoru. Plačilni sistem je najboljši možen, zato ni neplačnikov. V tem se kulturi poslovanja zelo razlikujeta. Tu sicer lahko živiš zelo podobno kot v Sloveniji in preostali Evropi, vendar brez stresa podjetnikov.  

Katere poslovne navade v Avstraliji se razlikujejo od naših?

Avstralci imajo zelo svobodne nazore, ki se kažejo tudi v poslovnem svetu. V večini poslovnih vej je priporočljiva čimprejšnja raba osebnega imena sogovorca. Nazivanja z gospodom in gospo ter vikanja skoraj ni, razen v določenih panogah. Pomembno je tudi, da nismo preveč formalno oblečeni. V Avstraliji, nasprotno kot v Evropi, lahko v kravati napraviš napačen vtis, zlasti v severnem obalnem delu. Sporazumevanje med podjetji, tudi konkurenti, je zelo odprto. S konkurenti, ki so za nami prvi na trgu, imamo prijateljski konkurenčni odnos in v nekaterih stvareh tudi sodelujemo. Tudi v drugih panogah opažam, da je več prijateljstva kot sovražnosti.

Najbolj iskani poklici v Avstraliji

V Avstraliji najbolj povprašujejo po mizarjih, vodovodarjih, varilcih, kuharjih, frizerjih, zlatarjih, medicinskih sestrah, fizioterapevtih, zobozdravstvenih tehnikih, živinozdravnikih, vseh vrstah inženirjev, arhitektih, strojnikih, menedžerjih in računovodjih.
Koliko se slovenski podjetniki zanimajo za selitev v Avstralijo?

Precej se zanimajo. Vsak dan imam razgovore s približno štirimi podjetniki, ki jih zanima preselitev podjetja in tudi osebna selitev v Avstralijo. Tudi letos se bo nekaj ljudi odločilo za to. Glavna razloga sta širitev na nove, večje trge in hkrati nezadovoljstvo s sistemom oziroma načinom dela v Sloveniji in Evropi.  

Se vaše podjetje ukvarja tudi s selitvami iz Avstralije v Slovenijo?

Tudi, vendar za to ni toliko zanimanja. Slovenija v Avstraliji še vedno ni prepoznavna, vendar se bo tudi to izboljšalo, saj prihaja nov val mladih priseljencev iz Slovenije. Slovenci so v Avstralijo odhajali zlasti v 50. in 60. letih, odkar pa je naše podjetje dejavno, se bo to ponovilo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *