Dobre novice

Avtor: Martina Budal | Objava: 09.03.2012

Živimo v času, ko so dobre novice redkost, zato pa smo jih toliko bolj veseli.



Dober mesec je, od kar so položaje zasedli novi ministri. Običajna praksa je, da jih pustimo prvih 100 dni delati, preden začnemo secirati njihovo delo. Podjetniki pa so s prvimi potezami že lahko zadovoljni, saj je minister za finance na pozive OZS in drugih predstavnikov gospodarstva že predlagal spremembo pravilnika, s katero se bo največji znesek, ki ga lahko podjetja plačajo z gotovino, vrnil na 420 evrov, morda pa bo celo dvignjen na 1000 evrov, kot to velja v sosednji Italiji.
 
Živimo v času, ko so dobre novice redkost, zato pa smo jih toliko bolj veseli. Tako sta bonitetni hiši Dun&Bradstreet in Bonitetna hiša I po štirih letih od začetka krize spet predstavili seznam 50 podjetij z najboljšo bonitetno oceno v Sloveniji in podelili priznanje Rating leta. Po turbulentnih letih, ko je bilo tovrstno nagrajevanje preveč tvegano, saj so se lahko razmere spremenile čez noč, je to dobra novica.
 
Dobre novice prihajajo tudi iz podjetniških vrst. Naj se ustavim pri zgodbi z naslovnice. Silicijevi vrtički, iniciativa podjetnikov za pomoč in povezovanje med podjetji start-up, je zaživela lani in letos dobila tudi ime. Navdih zanj je seveda Silicijeva dolina, Meka visokotehnoloških podjetij z velikim potencialom rasti. Do doline je še dolga pot, a brez prvega koraka se ji nikoli ne bomo približali, kaj šele dosegli.
 
Podjetniški navdih so našli tudi osnovno- in srednješolci, ki v krožkih in na delavnicah pobliže spoznavajo podjetništvo. Nekateri projekti niso ostali zgolj na papirju, ampak jih bodo učenci tudi udejanjili. Mnogi danes uspešni podjetniki so podjetniški duh pokazali že zgodaj in prav je, da jih k temu spodbuja tudi šola. Opozorila, da manjka podjetniškega izobraževanja na vseh ravneh šolstva, niso nova, projekt, ki se bo zaključil letos, pa bi lahko bil prvi korak k uvajanju podjetniških vsebin v redni šolski program.
 
V poplavi slabih novic so dobre novice kot trdne skale, ki se jih lahko oprimemo, si za trenutek oddahnemo in naberemo moči za izzive, ki so pred nami. Mi jih bomo še naprej iskali za vas.
 

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *