Dobro se z dobrim vrača

Avtor: Petra Mauer | Objava: 10.01.2011

BNI je največja in najbolj uspešna organizacija za poslovno in podjetniško mreženje na svetu. V Sloveniji delujeta dve skupini podjetnikov, ki sta v nekaj mesecih od začetka delovanja zabeležili za 200 tisoč evrov sklenjenih poslov.


Jernej Pirc: »Čeprav skupini v Sloveniji delujeta šele nekaj mesecev, je bilo znotraj teh dveh skupin sklenjenih že za okrog 200 tisoč evrov poslov. Vemo pa, da v 'zrelih skupinah' po svetu vsak član v enem letu pridobi za 60 tisoč evrov poslov.«

Kako v teh težkih časih pridobiti nove stranke? Poti je veliko, ena najučinkovitejših pa je mreženje z drugimi podjetniki. Pri nas in po svetu obstaja kar nekaj takih mrež, predlani pa je do nas prodrla tudi mreža BNI, ki velja za največjo in najbolj uspešno organizacijo za poslovno in podjetniško mreženje na svetu.
 
Poslanstvo skupine BNI je, da člani drug drugemu pomagajo do novih poslov. Njen ustanovitelj in predsednik mednarodne poslovne organizacije BNI je Američan dr. Ivan Misner, ki je pred petindvajsetimi leti razvil ta sistem poslovnega mreženja. Že od nekdaj je verjel v filozofijo 'kdor daje, pridobiva', in zaradi te pozitivne naravnanosti se je organizacija hitro razširila med mnoge enako misleče poslovneže po vseh celinah našega planeta. V 47 državah trenutno deluje več kakor 5800 skupin BNI, v katere je vključenih več kot 133 tisoč podjetij. V letu 2009 so člani izmenjali več kot šest milijonov poslovnih priložnosti in ustvarili več kot 1,9 milijarde evrov poslov.
 
BNI v Sloveniji
 
Z razmišljanjem ameriškega doktorja se je spoznal tudi Jernej Pirc, ki mu je bil ta koncept poslovnega delovanja izjemno zanimiv. »Filozofija pomoči mi je zelo blizu, razen tega menim, da je še posebej v teh kriznih časih pomembno, da se pozitivno misleči združujemo. Zato sem leta 2008 podpisal franšizno pogodbo in pripeljal BNI v Slovenijo in države bivše Jugoslavije. Ta regija je bila takrat še edini otok, kjer tovrstna poslovna organizacija še ni obstajala. V drugi polovici leta 2009 sva z ženo pustila dotedanji službi in se popolnoma posvetila novemu poslanstvu,« razloži Pirc in nadaljuje: »Delovanje skupine BNI je povsod po svetu enako. Koncept je bil postavljen in že vrsto let deluje nespremenjeno, ker zagotavlja najbolj učinkovito izvedbo sestankov in največ poslov za svoje člane.« Člani si izmenjujejo poslovne napotnice, ki pomenijo nove posle.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *