Doktor Nihče, podjetnež za vse

Avtor: Vlado Kadunec | Objava: 05.12.2011

Podjetje je organiziral po načelih srednjeveških cehov, prepričan, da v teh nezanesljivih časih táko podjetje lahko trgu zagotovi odlično kakovost, odgovornost in zdravo konkurenčnost. To Kajetan Bajt s svojimi sodelavci potrjuje iz leta v leto.


Kajetan Bajt: »Proizvodnjo številnih delov za Siemensove tovarne sem organiziral mrežno, s pomočjo približno štiridesetih slovenskih malih družinskih podjetij.«

Iz njegove delovne sobe veje zgodovina. Prav tako je njegova filozofija poslovanja in življenja trdno vezana na tradicionalne vrednote, ki so se nekoč že izkazale kot dober recept za uspešno podjetništvo. Ko čakam v delovni sobi v družinski hiši v ljubljanski Rožni Dolini, kjer je sedež njegovega podjetja Dr. Nemo, da se o nalogah tistega dne pogovori s svojimi sodelavci, na stari umetelno oblikovani mizi, klavirju in policah opazim vrsto modelčkov letal. Ker vem, da je med njegovimi številnimi podjetniškimi projekti tudi prodaja letal, za uvod poletiva v nebo.
 
Od igralca do pilota
 
»Oče je bil pilot, pogosto so bili pri nas njegovi kolegi, tako da je navdušenje do letenja preskočilo tudi name. Model letala, ki ga vidite sredi mize, je kopija tistega, s katerim je moj oče vozil pošto v Rusijo,« obdelava nekaj predmetov iz preteklosti na njegovi mizi. Kamenčki so sestavili mozaik današnje podobe podjetnika, očeta šestih otrok, pilota, gledališkega igralca, pisatelja, če naštejem samo nekaj njegovih življenjskih vlog, ki so njegov hobi in delo.
 
Študij elektrotehnike je bila prva, iz katere pa je izstopil že v prvem letniku, ko je preživel prometno nesrečo in se kot igralec preizkusil v Šentjakobskem gledališču, kjer je aktiven še danes. Razočaranje, ki ga je ob ovinku v boemske vode opazil pri starših, in njegovo prepričanje, da jim ne more več »viseti na grbi«, malo pa tudi želja, da bi sebi in njim dokazal, da je sposoben poskrbeti zase, ga je odpeljalo v Zagreb, kjer se je na visoki tehniški šoli kopenske vojske vpisal na študij elektrotehnike. »Vojska je plačala študij, dragocene knjige in nastanitev, pa še žepnino sem dobil. Kaj hočeš boljšega za dokazovanje samostojnosti,« se spominja mladostniškega iskanja življenjske poti.
 
To je našel tudi v vzporednem študiju aeronavtike ter zagrebško obdobje končal kot inženir aeronavtike in poklicni pilot. Prvo službo si je poiskal v takrat naglo razvijajočem se ljubljanskem Hermesu, poklicno odraščal pri delu inženirja tehnične podpore za medicinsko elektroniko ter sčasoma izoblikoval vizijo, kaj bi rad počel v življenju. Leta 1989 je, prepričan v svoje sposobnosti, ustanovil podjetje.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *