Družbena odgovornost je tudi poslovno koristna

Avtor: Nives Pahor | Objava: 13.09.2007

Branko Škafar je prepričan v sožitje poslovne odličnosti in družbene odgovornosti. V njegovem podjetju Saubermacher & Komunala so gospodarno ravnanje z odpadki zasnovali na vrhunskih standardih družbene odgovornosti ter varnosti in zdravja pri delu.


Branko Škafar: "Družbena odgovornost se začne pri vsakdanjih postopkih, ki jih opravljamo v podjetju, začne se pri vsakem posamezniku."

Družbeno odgovorno delovanje podjetij in posameznikov postaja v svetu in tudi v Sloveniji vse pomembnejši dejavnik poslovne uspešnosti in konkurenčnosti podjetij ter trajnostnega razvoja gospodarstva. To potrjuje tudi Evropska komisija, ki je družbeno odgovornost opredelila kot koncept, pri katerem podjetja skrb za družbene in okoljske težave vključujejo v svoje poslovanje ter sodelujejo z deležniki na prostovoljni ravni.  

V Sloveniji je med podjetji (še posebej med malimi in srednje velikimi) še vedno premalo ozaveščenosti in poznavanja pojma družbena odgovornost ter prednosti, ki jih vključevanje družbene odgovornosti prinaša v podjetje. Podjetje Saubermacher & Komunala iz Murske Sobote (35 zaposlenih) je eno izmed tistih podjetij, ki je v družbeni odgovornosti videlo svoje poslanstvo. Podjetje, ki se ukvarja z gospodarnim ravnanjem z odpadki, se je odločilo za družbeno odgovorno ravnanje na področju zaščite okolja pred prevelikim onesnaževanjem, tako da ozavešča uporabnike svojih storitev in zaposlene. 

Branka Škafarja,
direktorja podjetja, smo povprašali, kako gleda na družbeno odgovornost in zakaj se je odločil za tako usmeritev.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *