Družina, ki vam jemlje mero

Avtor: Vlado Kadunec | Objava: 05.04.2012

Družinskega podjetja pri Lotričevih ne razumejo kot zaposlovanje sorodnikov, ampak kot posredovanje družinskih vrednot vsem zaposlenim.


Marko Lotrič: »Naše znanje o raznovrstnih meritvah je primerljivo z evropskim, zato si ga že upamo izvoziti in izmenjati oziroma deliti s svetom.«

Če je direktor Marko Lotrič glava 41-članske družine podjetja Lotrič laboratorij za meroslovje, je njegova žena mati podjetja. »Prva pride v službo, poskrbi, da nas pozimi pričakajo topli prostori in vroča jutranja kava, ob kateri si izmenjamo informacije in začnemo nov delovni dan. Ob obiskih tujih partnerjev poskrbi zanje, skratka je tisti mehki del vodstva, ki poskrbi za prijetno vzdušje v podjetju in da vse deluje bolj tekoče,« se je nasmehnil direktor, potem ko smo v Selcah pri Železnikih sedli v njegovo poslovno hišo, ki stoji sredi narave, na travniku pod robom gozda. 

Ko se je leta 2002 namenil zgraditi svojo poslovno hišo z laboratoriji za meritve, poslovne cone še niso bile tako razvite oziroma so bile cenovno zanj še neprimerne. Tako je raje gradil v domači vasi, ne da bi kdaj zaradi tega občutil zavoro pri poslovanju s svetom. 
 
Podjetniška svoboda pomeni večjo odgovornost 

Po srednji elektrotehnični šoli se je mladi Lotrič zaposlil v podjetju Tehtnica v Železnikih, kjer so izdelovali precizne elektronske tehtnice. Po petih letih nabiranja izkušenj je menil, da je dovolj zrel, da gre na svoje. Oče, ki je bil zelo podjeten in se ukvarjal z več dejavnostmi, mu je skozi odraščanje vcepil željo po samostojnosti. »Zelo hitro sem dojel, da je podjetnikova samostojnost bolj navidezna. Bolj si samostojen, bolj moraš biti odgovoren, če hočeš dobro delati,« pove sogovornik, ki je z razvojem podjetja začel v tastovi garaži, nato se je razširil v prizidek očetove hiše, da bi se prvi dan leta 2004 vselil v novozgrajeno poslovno stavbo z laboratoriji in opremo, ki sodi v vrh stroke v evropskem merilu.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *