Družina, zapisana gumijastim medvedkom Haribo

Avtor: Nives Pahor | Objava: 05.03.2010

Ko je Hans Riegel mlajši od očeta prevzel družinsko podjetje, je v nekaj letih ustvaril mednarodno korporacijo, ki ima danes pet tisoč zaposlenih in 1,5 milijarde evrov letnega prihodka.


Hans Riegel ml.: »Moje življenje brez Hariba nima smisla.« (Foto: Haribo)

Ali si lahko predstavljate, da nekdo obogati s prodajo sadnih gumijastih bonbonov? Dr. Hansu Rieglu je to uspelo in danes velja za enega najbogatejših Nemcev in Zemljanov. Na Forbesovi lestvici najbogatejših Zemljanov je na 522. mestu. Vir njegovega bogastva so sadni bonboni, bolj poznani kot gumijasti medvedki Haribo, s katerimi je osvojili otroke po vsem svetu. Kot pravi, je praktično nemogoče najti otroka na svetu, ki ne bi imel rad sladkarij. In prav ta »naravni zakon« je pripomogel k ustvarjanju velikega družinskega bogastva.
 
Hans Riegel že več kot 60 let vodi podjetje Haribo skupaj z bratom. Danes je njuno premoženje ocenjeno na okrog 1,7 milijarde evrov. Riegel je s Haribom dokazal, da svet gumijastih medvedkov ne pozna meja.
 
Doktoriral iz žvečilnih gumijev
 
Dr. Hans Riegel se lahko pohvali z doktoratom, ki ga je uspešno zaključil leta 1951 na univerzi v Bonnu. Tema njegove raziskave je bil »Razvoj svetovne industrije sladkorja pred drugo svetovno vojno in po njej«. V svoji karieri je ustvaril več kakor 200 različnih izdelkov, vključno z znanimi želatinastimi medvedki »Gummi Bears«, žvečilnim gumijem brez sladkorja Vademecum in sadnim žvečilnim gumijem Moam. Pri 87 letih ima v rokah še vedno vse vajeti družinskega imperija, čeprav je tretja generacija družine Riegel že pripravljena na prevzem podjetja.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *