Družini prijazno podjetje

Avtor: Lidija V. Bricelj | Objava: 14.08.2007

Če vaše podjetje zaposlenim ponuja lažje usklajevanje materinstva oziroma starševstva in službenih obveznosti, si lahko pridobite certifikat družini prijaznega podjetja. Do zdaj je takšnih podjetij v Sloveniji 32. Postanite zaželen delodajalec!


(i-StockPhoto)

Po nekaterih podatkih naj bi bilo v Sloveniji veliko zaposlenih ljudi (kar dve tretjini) obremenjenih z usklajevanjem starševstva in službenih obveznosti, kar otežuje predanost podjetju in vpliva na delovno motivacijo. Večina delodajalcev starševstvo še vedno razume kot moteč dejavnik v delovnem procesu in nekaj, kar spada v delavčevo zasebnost in s čimer se oni ne ukvarjajo. V to skupino delodajalcev ne spada 32 podjetij, ki se ponašajo z nazivom in certifikatom »Družini prijazno podjetje«.

Podeljeni prvi certifikati  
 
Sredi maja je Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve Republike Slovenije v sodelovanju z razvojnim partnerstvom »Mladim materam/družinam prijazno zaposlovanje«, ki je del pobude Skupnosti EQUAL, podelilo prve certifikate »Družini prijazno podjetje«. Izvedli so pilotski projekt certificiranja za tista slovenska podjetja, ki v okviru svoje politike do zaposlenih ravnajo na način, ki zaposlenim ponuja laže usklajevanje materinstva oziroma starševstva in službenih obveznosti. Podlaga za vpeljevanje certifikata, ki bo letos prerasel v stalno slovensko prakso, je licenca European Work & Family Audit, ki ga je razvila nemška organizacija Berufundfamilie in ga v Nemčiji podeljujejo že od leta 1999. 

Odličen odziv podjetij 

Z vključitvijo v sistem podeljevanja znaka »Družini prijazno podjetje« je podjetje deležno temeljitega pregleda svojih s starševstvom povezanih politik na delovnem mestu, da bi lahko ugotovili pomanjkljivosti, jih odpravili, dobre prakse pa še izboljšali, in sicer v korist tako zaposlenih kot tudi delodajalca. »V certificiranje, ki je med januarjem in aprilom 2007 v Sloveniji potekalo prvič, se je vključilo 33 slovenskih podjetij, ki skupno zaposlujejo skoraj 20 tisoč ljudi. Tolikšen odziv podjetij nas je pravzaprav presenetil, saj je bil veliko večji kot na primer v Nemčiji in Avstriji, kjer se je v prvih dveh letih vključevalo po 10-15 podjetij, pri nas pa že takoj na začetku kar 33, najmanj toliko pa jih je že izrazilo pripravljenost za nov krog, ki se bo predvidoma začel konec  izrazilo pripravljenost, da se vključijo v naslednjem krogu, ki naj bi se začel konec letošnjega leta,« poudarja Aleš Kranjc Kušlan iz Zavoda Ekvilib, ki je vodja certificiranja pri razvojnem partnerstvu. Tokrat je bila pridobitev certifikata za podjetja brezplačna, v naslednjih letih pa bodo morala glede na svojo velikost podjetja del stroškov kriti sama. Natančen plačilni sistem še ni izdelan, stroški pa se bodo gibali od 5000 do 15.000 evrov. Obstaja možnost, da bi se sredstva za sofinanciranje v naslednjem finančnem obdobju 2007-2013 zagotovila z ukrepi Evropskega socialnega sklada.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *