Družinsko podjetje na razpotju

Avtor: Jaka Vadnjal | Objava: 11.02.2008

Vprašanje nasledstva je zapleten splet dilem, ki niso povezane samo z materialnimi dobrinami, ampak tudi s psihološko pogojenimi stiskami, ki so prisotne v obeh generacijah.


Kako na poštene dele razdeliti podjetje, da bodo zadovoljni vsi člani družine? (i-StockPhoto)

Podjetniki oziroma podjetniške družine se v določenem obdobju življenjskega cikla znajdejo pred dilemo, kako nadaljevati s podjetjem. Položaj v podjetju oziroma družini je pogosto že v izhodišču zapleten, saj v njem najdemo mešanico poslovnih in čustvenih razlogov, ki govorijo v prid takšnim ali drugačnim rešitvam. Žal opažamo, da se podjetniške družine vse prepogosto ne zavedajo kompleksnosti izziva, pred katerim so, in računajo na možnost, da se bodo zadeve uredile same od sebe oziroma da jih je mogoče rešiti s hitrimi in seveda poceni ukrepi.  

Tudi eden od zadnjih primerov, s katerimi sem se srečal, je bil podoben. V družini so se spraševali, kako naj na poštene dele razdelijo podjetje, ki se ukvarja s ključavničarstvom? Oče odhaja v pokoj, trije bratje, ki so nasledniki, imajo različne interese. Dva sta zaposlena v podjetju, tretji pa se ukvarja z gostinstvom. Želijo, da bi bila delitev čim cenejša. Oče bo po upokojitvi verjetno v ključavničarskem podjetju še nekoliko pomagal.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *