Dvajset tisoč uporabnikov v 150 državah

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 11.07.2007

Ta uspeh je podjetje Xlab doseglo v samo šestih letih, in to na področju programske opreme, kjer je konkurenca izjemna.


Jure Pompe: »Naša rešitev ponuja, da se lahko tudi računalniško nevešči uporabniki povežejo s katerimkoli oddaljenim računalnikom v 30 sekundah.«

Podjetje Xlab je leta 2001 ustanovila skupina mladih ljudi, da bi raziskovali in razvijali programske rešitve na področju tako imenovanih porazdeljenih sistemov in omrežnih tehnologij. V štirih letih delovanja so se s svojim izdelkom prebili v vrh svetovnih ponudnikov poslovnih rešitev za spletno sporazumevanje.  

Do kateregakoli računalnika v 30 sekundah 

V Xlabu so razvili tehnološko rešitev, ki ponuja povezovanje dveh ali več računalnikov prek spleta. Rešitev je namenjena predvsem podjetjem s področja informacijskih tehnologij, da z njo na daljavo ponujajo tehnično pomoč svojim strankam po vsem svetu. Svetovalec v podjetju se tako prek spleta lahko poveže z oddaljenim računalnikom uporabnika ter ga vodi v postopku odpravljanja težave. Nadzor oddaljene tipkovnice in miške prek spleta ni nič novega, saj tovrstne rešitve že dolgo obstajajo. Ključ je spet v podrobnostih. Direktor Xlaba Jure Pompe pojasnjuje, da je največja slabost sorodnih rešitev na trgu njihova tehnična zahtevnost. Vzpostavitev spletne povezave med dvema naključnima računalnikoma prek požarnih zidov in podobnih omrežnih pregrad od uporabnika zahteva razmeroma visoko raven računalniške pismenosti. »Naša rešitev ponuja, da se lahko tudi računalniško nevešči uporabniki povežejo s katerimkoli oddaljenim računalnikom v 30 sekundah. Potrebujete samo delujočo spletno povezavo,« razlaga Pompe. Gre torej za zelo preprosto rešitev, ki ponuja hitro in kakovostno pomoč uporabnikom prek spleta.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *