Dve leti za Veliko Britanijo

Avtor: Barbara Potrata | Objava: 04.07.2008

Velika Britanija (p)ostaja zelo zanimiv gospodarski partner Slovenije, vendar pa morajo slovenska podjetja računati na nekatere posebnosti tega trga.


(i-StockPhoto)

Velika Britanija se uvršča med deset najpomembnejših gospodarskih partnerjev naše države. Strmo povečanje gospodarskega sodelovanja in menjave na področju blaga in storitev v zadnjih nekaj letih gre predvsem pripisati vstopu Slovenije v Evropsko unijo ter porastu števila letalskih linij, ki omogočajo hitra in poceni potovanja. Gospodarska klima v obeh državah se je v zadnjih mesecih sicer nekoliko zaostrila, vendar pa Velika Britanija še (p)ostaja privlačna za slovenska podjetja, priložnosti pa je dovolj za vse.  

Prodor na britanski trg je navadno počasen  

Katere so glavne prednosti britanskega trga? »Britansko gospodarstvo je eno najhitreje rastočih in najbolj odprtih na svetu, London pa postaja najpomembnejši finančni in trgovinski svetovni center,« poudarja veleposlanik Republike Slovenije v Veliki Britaniji Iztok Mirošič. Kljub spremembi menjalnega razmerja med evrom in funtom v korist evra, lahko slovenska podjetja na britanskem trgu dosežejo veliko višje cene kot na drugih evropskih trgih.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *