Dvignila sta vrata in vstopila v podjetniški svet

Avtor: Vlado Kadunec | Objava: 01.09.2011

Prijatelja in sošolca, Marko Kobe in Marko Likozar, sta z zdravo kmečko pametjo uspela pripeljati podjetje do zmerne rasti. Njune želje ostajajo skromne, največ, kar si še želita, je, da bi ostalo tako, kakor je.


Marko Kobe in Marko Likozar

Otvoritev razstavnega prostora izdelkov njunega podjetja MKL systems v avstrijskem Celovcu na začetku poletja je bila za Marka iz Preddvora in Marka iz Komende nekaj, kar si nista predstavljala, da bosta počela v življenju, ko sta v Kranju še skupaj drgnila klopi srednje šole za elektrotehnike. Prek dvesto gostov na otvoritvi je nakazovalo, da so njuna predvidevanja o niši na obetavnem avstrijskem trgu upravičena.
 
»Ko se v Sloveniji peljem skozi vasi, vidim, da ima že skoraj vsaka hiša novejša dvižna kovinska garažna vrata. V Avstriji pa opažam še veliko lesenih garažnih vrat, ki so tam že desetletja in so že potrebna obnove. Trg prodaje in montaže sodobnih dvižnih vrat je pri sosedih v zadnjem času precej zaživel, kot da bi šele zdaj ugotovili prednosti lažjega vzdrževanja kovinskih vrat. V Avstriji smo prisotni že okrog šest let, letno pa tam prodamo približno sto dvižnih garažnih vrat, kar je okoli šest odstotkov naše celotne proizvodnje. Z novim partnerjem in razstavnim prostorom bomo tu še bolj prepoznavni. Naša prednost pred velikimi avstrijskimi proizvajalci tovrstnih vrat je, da smo majhni, elastični ter za razliko od njih, ki večinoma serijsko proizvajajo vrata standardnih mer, ponujamo vrata po meri. Prav majhnost pa nam omogoča tudi konkurenčne cene,« nam je povedal Marko Kobe, direktor in solastnik podjetja MKL systems.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *