E-poslovanje postaja stvarnost

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 13.02.2007

Velika večina slovenskih podjetij že uporablja e-bančništvo, v nekaj letih pa bo po elektronski poti izdajala račune, naročala blago in izmenjevala uradne dokumente, sodi poznavalec tega področja dr. Jože Gričar. Slovenija je glede tega že zdaj med najnaprednejšimi državami ...


Dr. Jože Gričar: Ne vidim razlogov, da bi zaostajali za najboljšimi, predvsem za Skandinavci.

Elektronsko bančništvo uporablja v Sloveniji že blizu 90 odstotkov podjetij. Po tem podatku sodi Slovenija med najnaprednejše evropske države. Elektronsko bančništvo pa je samo eden od primerov uporabe elektronskega poslovanja, ki je v velikem vzponu. Eden od najboljših poznavalcev elektronskega poslovanja pri nas, dr. Jože Gričar s Fakultete za organizacijske vede, napoveduje, da bodo podjetja že v nekaj letih opravila večino zdaj papirnega dela s pomočjo računalnika in brez papirja. Po elektronski poti bodo izdajala račune, naročala blago, izmenjevala uradne dokumente in tako naprej. 

Dr. Gričar, kako razvito je elektronsko poslovanje pri nas v primerjavi z drugimi evropskimi državami?

Moj vtis je, da je Slovenija zelo napredna in da je pripravljena za naslednji korak, ki ga pričakujemo, to je za uvajanje e-računov, ki pomeni nadgradnjo e-plačil. Ni veliko držav, ki so že tako daleč pri elektronskem bančništvu, kot je Slovenija. Danes praktično vsa naša podjetja že uporabljajo elektronsko bančništvo.  

E-bančništvo je proti pričakovanjem postalo najbolj množična uporaba elektronskih transakcij v podjetniškem sektorju. Pred 15 leti so poznavalci pričakovali, da bodo podjetja najhitreje in najbolj množično začela uporabljati elektronska naročila in potrditve naročil. Pokazalo pa se je, da so naročila prezahtevna, da bi jih lahko primerno poenotili za elektronsko obdelovanje. Vse rešitve, ki so jih takrat napovedovali, se bodo tudi zgodile, le da v drugačnem vrstnem redu. Najprej smo dobili e-bančništvo, naslednja etapa bodo e-računi in še kasneje e-naročila.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *