Egipt: ne nastopajte superiorno

Avtor: Staša Cafuta | Objava: 14.08.2007

Fotoreporter Matjaž Kačičnik zelo dobro pozna Egipt, saj je pred nekaj leti postal njegov drugi dom. Pri sklepanju poslov je zelo pomemben osebni stik. Egipčanom je pomembnejša cena kot kakovost.


Matjaž Kačičnik: "Velikokrat pridejo tujci v Egipt z občutkom superiornosti. Slovenci imamo tukaj določeno prednost, ker nikoli nismo bili kolonialna država."

Egipt velja za deželo, kjer se prepletajo vplivi globoko zakoreninjene tradicije, religij in modernizacije. Tu je življenje polno skrajnosti, nasprotij in ironije. Najpomembnejša gospodarska panoga je turizem. Tuje vlagatelje privlačijo tudi naravna bogastva (plin in nafta), veliki razvojni projekti s področja znanosti in tehnologije, hitro rastoče prebivalstvo ter razmeroma liberalna in pregledna naložbena zakonodaja.  

Fotoreporter Matjaž Kačičnik je Egipt prvič obiskal leta 2001, ko je za revijo Mladina posnel reportaži o Koptih (egipčanskih kristjanih) in aleksandrinkah (Slovenkah, ki so bile v 19. stoletju na začasnem večletnem delu v Egiptu). Tam je spoznal Egipčanko, s katero se je pozneje tudi poročil. Dve leti je delal kot fotograf za arheološko organizacijo Theban mapping project, za katero je fotografiral faraonske grobnice v Dolini kraljev. Bil je eden izmed redkih fotografov na svetu, ki je imel dovoljenje za fotografiranje teh grobnic. Na začetku letošnjega leta je zaključil fotodokumentacijo mošeje Al Fakahani v islamskem Kairu za projekt Getty Conservation Institute in NVIC (Netherlands-Flamish Institute in Cairo). Trenutno sodeluje pri projektu o palačah v Kairu in je tudi član arheološke misije Metropolitanskega muzeja iz New Yorka. Izkopavanja so v Luksorju, in sicer v treh grobnicah 26. dinastije. 

Med svojim delom in bivanjem Kačičnik spoznava različne plati Egipta tako z zasebnega kot tudi s poslovnega zornega kota. Z nami je delil nekaj svojih izkušenj.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *