Elektrika je lahko cenejša

Avtor: Vlado Kadunec | Objava: 04.07.2008

Odprti trg in konkurenca med distributerji električne energije nista ustavila rasti cen, z različnimi prijemi in dogovori z dobavitelji pa si lahko podjetniki račun za elektriko precej »umirijo«.


Andrej Poglajen: »GEN-I je omogočil do 12 odstotkov nižje cene, glede na specifičnosti pogodbe in porabo. V dveletnem obdobju, kar velja dogovor, so nekateri podjetniki pri računu za električno porabo prihranili do 20 tisoč evrov.«

Cene električne energije povzročajo precej sivih las podjetnikom in jim zmanjšujejo konkurenčnost predvsem v evropskem prostoru, saj cene energije pri nas rastejo hitreje kot v drugih državah. Lani se je ta strošek za večino predelovalnih podjetij glede na leto 2006 zvišal za skoraj 18 odstotkov, napovedi pa kažejo, da rast cen tudi letos ne bo nič manj visoka. Analize namreč kažejo, da bo glede na leto 2006 račun za električno energijo letos za podjetja že kar za okoli 35 odstotkov višji.  

Trda pogajanja za nižje cene
 

Kljub povprečnemu povišanju cen električne energije pa podjetja plačujejo precej različne račune, razpon je lahko velikanski: od le 2-odstotnega povišanja na letni ravni pa tudi do več kot 70-odstotnega. Podjetja ob sklepanju dolgoročnih pogodb za dobavo električne energije z distributerji namreč dosegajo različne dogovore, ki cene oblikujejo glede na vrsto dejavnikov: pogoji so odvisni od datuma podpisa pogodbe, porabe v preteklosti, dolgoročnosti dobave ter ne nazadnje pogajalske spretnosti posameznih podjetij. Da je lahko ta precej ključnega pomena, smo slišali od podjetnika, ki se ukvarja s predelavo plastičnih mas, zaradi morebitnih težav pri bližnjem pogajanju ob sklenitvi nove pogodbe z distributerjem, pa ni želel biti imenovan.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *