Eliksir iz grozdnih jagod

Avtor: Metka Nograšek | Objava: 03.02.2012

Jožef Prus je kot kmetovalec na poslovno pot stopil leta 1978, s svojim delom pa si je zadnja tri leta prislužil naslov vinarja leta.


Jožef Prus

Vinogradništvo in vinarstvo je glavni del njegovega posla, ki mu je prinesel tri naslove »svetovni šampion vin« mednarodnega ocenjevanja vin in alkoholnih pijač Vino Ljubljana. Je vinar leta Slovenije za leta 2009, 2010 in 2011 ter imetnik dveh zlatih in ene srebrne medalje na prireditvi Decanter World Wine Awards v Londonu.
 
Od kod ideja za vašo dejavnost?
Nadaljujem očetovo tradicijo. Ta zajema že tri generacije in sega v leto 1772.
 
Vir začetnega kapitala?
Trsničarstvo.
 
Kaj obsega vaša ponudba?
Pridelujemo penine in mirna vina rednih trgatev ter vse kategorije vin posebnih kakovosti ali predikatnih vin, ki jih zakon o vinu predpisuje. Slednje so: pozna trgatev, izbor, jagodni izbor, ledeno vino in suhi jagodni izbor. Naši dopolnilni dejavnosti sta ovčereja in čebelarstvo. Obiskovalci lahko pri nas kupijo: akacijev, kostanjev in cvetlični med stotih čebeljih družin, bivajočih v AŽ-panjih.
 
Kakšne posebnosti imate v ponudbi?
Naša posebnost je grozdje, sušeno na slami, ki smo ga prvič ponudili leta 1997. Ponujamo tudi grozdno žganje rumeni muškat in modro frankinjo.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *