Energetsko-podnebni paket

Avtor: Franc Beravs | Objava: 11.03.2008

V prihodnjih 8 letih bo naša država podprla učinkovito rabo energije s 380 milijoni evrov – kar pomeni veliko poslovno priložnost za vse izvajalce in dobavitelje.


(i-StockPhoto)

Evropska unija je oblikovala skupno energetsko politiko, ki temelji na treh temeljnih ciljih: trajnosti, konkurenčnosti in varnosti oskrbe. V vseh teh ciljih sta v ospredje postavljena večja energetska učinkovitost in večja izraba obnovljivih virov energije.   

Zmanjšanje izpustov, povečanje obnovljivih virov

Evropska komisija je 23. januarja 2008 predstavila zakonodajni energetsko-podnebni paket, s katerim želi zmanjšati emisije toplogrednih plinov za 20 odstotkov do leta 2020 glede na leto 1990 in povečati delež obnovljivih virov energije na 20 odstotkov v skupni končni porabi energije. Hkrati namerava zagotoviti 10-odstotni delež biogoriv v celotni količini goriv za promet.  

V energetsko-podnebnem paketu je komisija pripravila predlog dopolnitve direktive o shemi trgovanja z emisijami, predlog direktive o obnovljivih virih energije, predlog odločbe parlamenta o delitvi prispevkov zmanjšanja emisij tistih sektorjev v državah, ki ne bodo vključeni v trgovanje z emisijami, nove smernice o državnih pomočeh na področju varstva okolja in predlog direktive o zajemanju in shranjevanju CO2.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *