Enostavno = veliko

Avtor: Tine Juha | Objava: 05.09.2011

Toyotin proizvodni sistem, katerega del je tudi t.i. proizvodnja Just In Time – ravno v pravem času, je fantastičen prikaz razumevanja poslovanja po »zdravi kmečki pameti«



Tokrat smo v roke vzeli starejšo knjigo, ki pa je mnogi verjetno še ne poznajo ali so jo prebrali ob izidu pred več kakor tremi desetletji – in njena dognanja že pozabili. Vnovično prebiranje bi bilo zanje na neki način kar nova izkušnja. Zaradi vsebine in preprostega prikaza, ki ga zmorejo le vrhunski strokovnjaki z globokim uvidom v svoje področje dela, je knjiga Toyota Production System (Toyotin proizvodni sistem), ki jo je napisal njegov oče in pozneje izvršni podpredsednik Toyote Taiichi Ohno, tako rekoč večna uspešnica.
 
Kdor pričakuje načrt, kako v svoje poslovanje vpeljati procese just in time, bo nad knjigo razočaran. Ta namreč predstavlja filozofijo poslovanja brez odpadkov v proizvodnji; odpadkov materiala, časa in energije, kar je rezultat proizvodnje just in time. Toyota je svoj edinstveni proizvodni sistem vpeljala s pomočjo lista papirja (japonsko kanban, op. a.), ki je potoval s polizdelki med proizvodnimi linijami.
 
Veličina knjige je v njeni preprostosti, v aktivnostih, ki jih mora izvesti odgovorni za proizvodnjo, pa četudi direktor, da bi jo lahko uspešno organiziral. In če boste knjigo brali tako, vam bo pomagala pri organizaciji lastnih poslovnih procesov, pa najsi bodo proizvodni, prodajni, finančni …

1. Pravilo petih »Zakajev«
 
Pri vsaki nalogi, ki jo morate uspešno rešiti, iščite prave vzroke. Zadajte si pravilo, da se morate petkrat vprašati »zakaj?«. Primer:
 
1.  Zakaj se je določen stroj v proizvodni liniji ustavil?
-   Ker je bil preobremenjen in je razneslo črpalko. V večini primerov je to končni odgovor. Sledi sklep: Zamenjajmo črpalko. A ne pri Toyoti.
 
2.  Zakaj je razneslo črpalko?
-   Ker ni bila dovolj naoljena.
 
3.  Zakaj ni bila dovolj naoljena?
-   Dovod maziva je zatajil.
 
4.  Zakaj je dovod maziva zatajil?
-   Ker je bilo električno napajanje zvezano slabo in se je odklopilo.
 
5.  Zakaj je bilo električno napajanje slabo zvezano in se je odklopilo?
-   Ker so bile vtičnice majave.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *