Evropski programi - blažilniki napetosti med narodi

Avtor: Nives Pahor | Objava: 10.11.2006

Če vam uspe prepoznati vrzel med Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike, potem je to zelo dobra tematika za raziskovalni program Evropske unije. Bojan Cestnik, direktor podjetja Temida, na podlagi bogatih izkušenj v evropskih programih svetuje slovenskim podjetnikom.


Bojan Cestnik: "Dolgoročno je zame glavna pridobitev evropskih programov ta, da bomo v Evropi zvišali raven sodelovanja in strpnost med narodi."

Doktor Bojan Cestnik je direktor in ustanovitelj visokotehnološkega podjetja Temida, ki že od leta 1999 uspešno sodeluje v evropskih okvirnih programih, kar namerava početi tudi v prihodnje. Mala podjetja, kot je Temida, so v evropskih programih zelo zaželena, saj si Evropska unija zelo prizadeva, da bi v raziskovalne projekte vključili čim več malih in srednjih podjetij.  

Prednosti sodelovanja v evropskih programih 

Bojan Cestnik nam je iz svojih osemletnih izkušenj razkril svoj pogled na sodelovanje v evropskih programih. 
 
1. Nesodelovanje v evropskih programih je za podjetja zelo nevarno, saj lahko zaspijo na lastnem znanju. Kot podjetje namreč imaš tehnologijo, s katero delaš, v evropskih programih pa takoj dobiš nove partnerje z novimi, drugačnimi znanji in poslovnimi prijemi, ki se jim moraš prilagajati. Hitro se lahko zgodi, da moraš kar čez noč obvladati novo tehnologijo, da se lahko vključiš v skupni razvojni tok partnerjev.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *