Flamingi poletijo hkrati

Avtor: Jože Vilfan | Objava: 09.09.2005

Svet je vse že videl. Eni samo potrebujejo dlje časa, da razumejo.



Pred petnajstimi leti so bili v Južni Afriki na zgodovinski prelomnici. Dotedanja delitev družbe na dva ločena segmenta belcev in črncev, znana kot apartheid, se je iztekla. Čas je prišel za novo pojmovanje družbe in zgodovine. V katero smer naj bi se razvoj zasukal, so se spraševali ... in se izziva lotili zavestno.  

Sestavili so skupino strokovnjakov, ki je kot oporo razmišljanju in odločevanju pripravila štiri scenarije – štiri poglede na prihodnost države. Vsi scenariji so nosili ime po nekem ptiču. Scenarij »Noj« je predvideval, da bo bela manjšina zakopala glave v pesek in vztrajala pri apartheidu. Scenarij »Hroma raca« je predvideval, da se bo prehodna vlada osamljena ubadala s problemi, brez podpore tako belcev kot črncev. Scenarij »Ikarus« je predvideval, da stvari v roke vzamejo črnci sami. Četrti scenarij pa ...  

Poglejmo najprej, kako so številni ljudje, ki so jih potem povabili v obravnavo teh scenarijev, ocenili prve tri scenarije. Ljudem je bilo že v izhodišču jasno, da scenarij »Noj« ne vodi nikamor, saj bi samo pogreval krivično preteklost. Scenarij »Hroma raca« je napovedoval dolgoletno agonijo, scenarij »Ikarus« pa je že v imenu povedal, da bi lahko črnska prevlada na začetku peljala do evforičnega vzpona; toda potem bi se država sesula, kajti črnci vsaj takrat niso imeli znanja, ki je potrebno za vodenje države. In potem je vsem postalo jasno, da je edina prava pot naprej scenarij »Polet flamingov«. Flamingi so tisti čudoviti oranžni ptiči, ki živijo v neznanskih jatah ob afriških jezerih. So veliki, zato ne morejo takoj poleteti, ker potrebujejo nekaj zamahov kril, da se dvignejo; značilno zanje pa je tudi, da vsi poletijo hkrati. Scenarij »Polet flamingov« je torej ljudem povedal, da morajo zakopati bojne sekire, se pomeniti in ... skupaj poleteti kot ena sama veličastna jata.  

Zdaj si pa predstavljajte, da ti flamingi letijo čez več držav in opazujejo, kako se v njih ljudje obnašajo. Ko letijo nad eno državo, flamingi opazijo, da ljudje stikajo skupaj glave in se pogovarjajo. Očitno so zaskrbljeni za svojo prihodnost in se pogovarjajo. Da, tudi flamingi so slišali za globalizacijo, zaradi katere nihče več ne spi mirno. Flamingi pomirjeni letijo naprej. »Tukaj se bodo ljudje zmenili in našli rešitev«, si mislijo.  

In letijo naprej. In letijo nad državo, v kateri opazijo, kako ljudje v glavnem kričijo drugi na druge. Vidijo tudi, kako se ljudje obnašajo kot hrčki. Vsakdo dela svoj kupček in okoli njega postavlja visoko ograjo. In flamingi razmišljajo, »kaj v tej deželi niso slišali za naše scenarije?«. »Kaj se gredo noje, ki ničesar ne razumejo?« »Se gredo Ikaruse in mislijo, da lahko zdaj poletijo do sonca? Mar ne vedo, da jim bo sonce ožgalo krila?«  

»Eh,« si mislijo flamingi. »Tule pa potrebujejo še malo časa, da pridejo k sebi. Ampak, saj bojo. Pač, potrebujejo še malo časa.« In letijo naprej.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *