Fleksibilen delovni čas

Avtor: Vojka Ojsteršek | Objava: 11.02.2008

Na konkurenčnost vsakega podjetja bistveno vpliva fleksibilnost zaposlovanja delavcev. Pri nas bo preteklo še nekaj let, da bodo zaživele alternativne možnosti.


Brez fleksibilnega delovnega časa ni konkurenčnih izdelkov, brez njih pa ni dolgoročnega poslovanja. (iStockPhoto)

Uskladitev slovenskih pravnih norm in zakonodaje z evropsko je prav na področju delovnih razmerij prinesla bistvene novosti in predvsem nove priložnosti, tako za delodajalce kakor tudi za delavce. Vendar fleksibilnega delovnega časa kljub zakonskim ureditvam v našem prostoru ne izkoriščamo dovolj.  
 
Vrste fleksibilnega delovnega časa 

S tem mislim številne delovno pravne položaje, ko delavec opravlja delo za nekoga zunaj tipičnega delovnega razmerja. Kot tipična delovna razmerja v naši državi so sicer še vedno mišljena delovna razmerja za nedoločen čas, s polnim in enakomerno razporejenim delovnim časom ter delo na delovnem mestu pri delodajalcu.  

Zaradi varnega socialnega stanja zaposlenih v bivšem sistemu še ne sprejemamo oblik urejanja delovnih razmerij, ki imajo v tujini dolgoletno prakso. V Ameriki je povsem normalno, da se delovno razmerje sklene za določen čas, prav tako pa je dokaj normalno, da se ta razmerja prekinjajo in pogosto menjajo. Tudi izguba zaposlitve v večini razvitih držav ni posebej neobičajna zadeva, medtem ko je pri nas to še vedno vir nesoglasij in stresnih položajev.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *