Glasbeni laboratorij Kuzma

Avtor: Lidija V. Bricelj | Objava: 13.11.2007

Gorenjski podjetnik in perfekcionist Franc Kuzma dokazuje, da je tudi v dobi digitalne tehnologije mogoče uspeti z analognimi glasbenimi aparati.


»Čeprav je bil prvi test gramofonske ročice Stogi leta 1985 v angleški reviji Hi-fi News za nas največje priznanje, smo ponosni, da ima naš gramofon tudi podpredsednik Rusije Dmitrij Medvedjev, ki je po spletu okoliščin in zaradi našega zastopnika v Rusiji med približno desetimi blagovnimi znamkami, ki so v podobnem cenovnem in kakovostnem razredu, izbral našo«, pravi Franc Kuzma.

Njegovi gramofoni in gramofonske ročice so med avdiofili po vsem svetu pojem vrhunske kakovosti, prepričali pa so tudi podpredsednika ruske vlade Dmitrija Medvedjeva, ki ima v svoji dnevni sobi vrhunski avdio sistem, v katerem je tudi gramofon blagovne znamke Kuzma. 

Že vrsto let njegovi izdelki v vseh najuglednejših glasbenih revijah po svetu dobivajo odlične ocene. Ko se je inženir strojništva, sicer že od otroštva velik ljubitelj glasbe, predvsem tiste z vinilnih plošč, na začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja lotil izdelave vrhunskih analognih gramofonov, je bila to takrat za marsikoga absurdna ideja, saj se je takrat pojavil nov medij z digitalnim zapisom zvoka (CD).  

Gramofon Stabi in ročica Stogi  
 
Kljub vsemu je Franc Kuzma vztrajal ter leta 1982 naredil in sestavil svoj prvi gramofon in s tem tudi gramofonsko ročico. Leto pozneje je registriral obrt, se po šestih letih s spremembo zakonodaje preoblikoval v podjetje KAT, d.o.o., za proizvodnjo in uvoz avdio opreme, od leta 2003 pa posluje kot podjetje Kuzma, d.o.o.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *