Gorski vodnik na tujih trgih

Avtor: Carmen Leban | Objava: 04.02.2010

Klemen Gričar je gorski vodnik, ki je že na začetku podjetniške kariere spoznal, da bo moral kruh služiti tudi v tujini.


Klemen Gričar

Klemen Gričar se je pred štirimi leti odločil za pogumno dejanje – državno službo na Carinski upravi je obesil na klin in postal poklicni gorski vodnik. Odprl je s.p. in se podal novim izzivom naproti. Vodenje po gorah je težko in odgovorno delo, včasih tudi nevarno.
 
Kako postaneš gorski vodnik in kakšni so pogoji, da delo gorskega vodnika opravljaš kot poklic?
Osnova je mednarodna licenca, ki jo pridobiš s 3-letnim šolanjem, tudi na ledenikih v tujini, in letom dni pripravništva, kar ti da številna znanja, s katerimi stranke varno vodiš v gorah.
 
Če želiš postati gorski vodnik, moraš biti izkušen, gojiti moraš ljubezen do gora in imeti sposobnost prilagajanja stranki, ter jo varno pripeljati na zastavljeni cilj in nazaj v dolino.
 
Kako začeti s poslom, ko imaš licenco v žepu?
Jaz sem uporabil internet in prek internetne strani navezal stik s prvimi strankami, pozneje pa sem se povezal tudi z nekaterimi turističnimi agencijami, predvsem tujimi, ki ponujajo tudi tovrstne storitve. Internet resnično predstavlja okno v svet, ki odpira številne možnosti tudi v poslovnem svetu.
 
Se z gorskim vodništvom da preživeti?
Zavedam se, da s tem poslom nikoli ne bom obogatel, Slovenija pa je premajhna, če želiš preživeti. Vedel sem, da si bo treba kruh iskati v tujini. Več kot pol leta preživim v Chamonixu, Zermattu in na drugih evropskih turističnih območjih v Alpah, kjer ta posel cveti.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *