Grafična, spletna in video produkcija kar doma

Avtor: Nives Pahor | Objava: 10.10.2003

Računalniško oblikovanje oglasov, spletnih strani in video posnetkov je delo, ki ga je danes moč opravljati tudi med domačimi zidovi. Andro Jovanovič, s.p., svoje tovrstne storitve že nekaj let trži pod imenom Kamerad.


Andro Jovanovič

Za začetek potrebujete le računalnik, ki pa mora biti dovolj zmogljiv za delovanje zahtevnih grafičnih programov. Obdelovanje slik, oblikovanje spletnih strani, obdelovanje videa, postavljanje revij, knjig ... zahteva od računalnika precej več kot le pisanje besedila ali računanje z razpredelnicami.
 
Za delo pa potrebujete občutek za estetiko in obvladovanje določenih programov, vsaj če želite s svojimi stvaritvami izstopati iz povprečja in dobro zaslužiti.  
 
Delate lahko vse, od oblikovanja oglasov za revije, letakov, do celostnih podob podjetji, oblikovanja internetnih nastopov, postavljanja ali preloma revij, knjig, kar pomeni, da lahko delate tudi za založbe, revije, oglaševalske agencije, ki iščejo zunanje izvajalce za določena dela in podobno.  
 
Kako je nastal Kamerad 
 
Andro Jovanovič (29 let, iz Ljubljane) je končal srednjo računalniško šolo. Najprej se je zaposlil kot poslovodja v trgovini z računalniškim materialom. Po nekaj letih poslovodenja se je odločil, da zapusti službo in odide na svoje, oziroma da svoj konjiček – računalniško oblikovanje spremeni v posel.  
 
»Če te služba ne veseli stoodstotno, se mi zdi, da bi bilo zame potrata časa in energije, raje delam več, samo, da je to tisto, kar rad delam«, pravi Andro. Ukvarja se z računalniškim oblikovanjem spletnih strani, tiskanih oglasov, celostnih grafičnih podob, snemanjem videa. Kot pravi Andro, »nove tehnologije dejansko omogočajo, da lahko delaš vse sam, če le imaš opremo in obvladaš delo s programi«.  
 
Zakaj na svoje in zakaj doma?  
 
»Ker sem tak tip, da raje po malem delam doma več ur na dan, in tudi raje malo bolj stisnem, samo da delam tisto, kar hočem. To je glavno, reci temu ambicija ali strast, dejstvo je, da v tem uživam.«  Oblikovanje je del njegovega življenje že od srednje šole. In vse, kar danes zna na področju računalniškega oblikovanja in videa, je del samoizobraževanja in prostovoljnega udejstvovanja. Kot pravi: »Precej je odvisno od tebe, koliko znaš in koliko si se pripravljen sam potruditi za to.« Največ se ukvarja z oblikovanjem oglasov za tisk (50 %), sledita internetno oblikovanje (25 %) in video produkcija (25 %). 
 
Zdaj, po treh letih dela, si je že tako razširil posel, da si je uredil pisarno zunaj doma, kjer ima že enega zaposlenega. Vanjo se še ni v celoti preselil, saj je prednost dela na domu ta, da je doma storilnost veliko večja, čeprav je napornejše. Kot pravi Andro: »Doma imaš udobje, vse imaš pri roki, vsa hiša, stanovanje je tvoje, nimaš na voljo le pisalne mize in stola.« Na začetku, po njegovih izkušnjah, »ti zelo pomaga delati doma, da začetne stroške znižaš na minimum, takrat ti je vsak dodaten strošek odveč, razen če nimaš kakšnih denarnih zalog«.  
 
Kje dobi stranke?
 
Do zdaj je v glavnem vse stranke dobil s pomočjo prijateljev s tako imenovanim marketingom od ust do ust, s predstavljanjem že izdelanih stvari. Zdaj, ko se počasi širi in zaposluje nove ljudi, pa že razmišlja o bolj organiziranem marketingu za pridobivanje novih strank.  
 
Negativne strani dela doma  
 
Ko greš v službo ali pa vsaj v pisarno, ločiš tisto, kar je zasebno življenje in kar je služba, vsaj v fizičnem smislu. Ko pa delaš doma, imaš 24 ur na dan v glavi službo, in to psihološko ni dobro, ker ti lahko postane delo zelo obremenjujoča zadeva. Moraš se znati obvladovati. »Doma imaš računalnik vedno na voljo, čaka te v sobi z vsem tvojim delom, ki je tudi tvoja skrb. Ko si v pisarni, pa stvari vseeno malo odklopiš. Po nekaj letih vidiš, da je razlika ogromna.«
 
Andro pravi, da delo z glavo doma ni takšno, kot je bilo običajno opredeljeno delo na domu (na primer kuvertiranje). »Ko delaš z glavo, pa je velika razlika, če menjaš prostor. Sicer pa je precej odvisno od tega, kako si sam urediš stvari v glavi.«  »Rad delam, kar delam, in dejstvo je, da se v domačem okolju veliko bolj vržeš v delo«, poudari Andro.  
 
Več o Andru lahko zveste na njegovi spletni strani www.kamerad.net.
 
1. Dejavnost
Računalniški oblikovalec lahko dela za založbe, revije, oglaševalske agencije, oblikuje internetne strani, oglase za tiskane medije, pripravlja video predstavitve ...

2. Znanja
Potrebno je računalniško znanje, ki obsega obvladovanje grafičnih programov, programov za postavljanje spletnih strani, oblikovanje in obdelovanje slik, videa ...

Ključni programi, ki jih je treba obvladati za posamezna področja oblikovanja, so: - Adobe Photoshop, za bitne slike (obdelovanje fotografij ...) - Adobe Illustator, Corel Draw - za logotipe, vektorske programe - Quark, za prelom knjig, revij - Dreamweaver, za internetne strani - Premier, za video - Adobe After Effects, za video učinke

Obstajajo tudi tečaji za te programe, vendar je najpomembnejše to, da delaš s programom, kajti le tako lahko dejansko obvladaš vse, kar ti ponuja.

3. Oprema in začetni finančni vložek
Za začetek potrebujete računalnik, tiskalnik, optični bralnik (skupaj približno 500.000 tolarjev), originalne grafične programe (1,5 milijona tolarjev za en računalnik), digitalno kamero ali digitalni fotoaparat, dobro internetno povezavo (ADSL ali kabelska povezava), program za e-pošto, pisanje besedil ... Začetni vložek z vsem navedenim je približno 2,5 milijona tolarjev. To niti ni toliko, glede na to, kaj vse lahko s temi programi narediš.

4. Potencialni zaslužek
Možnost zaslužka je velika, treba pa se je zavedati, da stranke ne hodijo k vam same. Biti morate kakovostni, odvisno je od vas.

5. Cene storitev
Če vzamemo za zgled Kamerad - cene nihajo, na primer povprečen oglas formata A4 za tiskane medije stane okrog 150.000 tolarjev (sicer pa je to odvisno od zahtevnosti oglasa, fotografij, grafike ...), nezahtevne spletne strani stanejo približno 200.000 tolarjev.
 
Kaj je pri delu na domu najtežje
 
Biti sam v svojem poslu, doma, in biti sam svoj šef. Vse si moraš sam postaviti, predvsem pa moraš biti discipliniran.  
 
Androva opozorila za začetnike
 
»Splača se začeti delati na svojem doma, da sploh vidiš, za kaj gre in ali ti stvar leži. Vse pa je odvisno od človeka; dejstvo je, da za vse ni primerna ta oblika dela, nekateri nujno potrebujejo urejenost pisarne..«

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *