Gremo po znanje v splet

Avtor: Matic Zupančič | Objava: 12.02.2013

Podjetniki imajo svoja pričakovanja o tem, kaj bi moral kdo znati, ko pride v podjetje. Hočejo, da imajo njihovi zaposleni čim več uporabnih znanj, ki bodo podjetju koristila in prinašala dodano vrednost.


Videolectures.net je plod slovenskega znanja in dela.

Lahko jadikujemo nad tem, kako nas v šolah in na fakultetah premalo naučijo, kako zastareli so študijski programi, lahko pa seveda tudi kaj naredimo in svojim zaposlenim (in sebi, seveda) predlagamo, da si poiščejo obliko izobraževanja, ki jim bo ustrezala. Pripomba, da naj bo povrh vsega še brezplačno, vam bo seveda prinesla pomilujoč pogled, a ker boste te vrstice prebrali do konca, boste spoznali, da brezplačno in obenem tudi izredno kakovostno izobraževanje lahko gresta vštric. Zahteva pa nekaj samodiscipline od vsakega, ki se na tak način izobražuje.

Brezplačnost ima svojo ceno
 

Prelepo se sliši, da bi bilo resnično. Brezplačnih kosil ni, če ne drugega, je potrebno plačati za postrežbo. Tudi v primeru izobraževanja je tako, a le deloma. Petletno izobraževanje na fakulteti vam da formalno izobrazbo. Dobite diplomo, s katero lahko doma in v tujini delodajalcem dokazujete, da ste pridno sedeli na predavanjih, delali seminarske naloge in vaje, da ste hodili na izpite in da ste, seveda, uspešno zagovarjali svoje diplomsko delo ali doktorsko disertacijo. Žig univerze ima veliko veljavo. Čim bolj ugledna je univerza, katere je žig, tem bolj ste lahko ponosni.  

V primeru izobraževanja po spletu pa so stvari, tudi zaradi brezplačnosti, malenkost drugačne. Deležni ste praktično istih (posnetih ali živo predvajanih) predavanj, prav tako izdelujete seminarske naloge, ki so ponekod tudi ocenjevane, lahko si zagotovite tudi konzultacije s predavateljem, opravljate izpite, vaje so pač odvisne od tega, ali so izvedljive na daljavo. Na koncu lahko dobite tudi dokazilo s podpisom predavatelja, da ste uspešno opravili vse študijske obveznosti in izpit. Čeprav ste zagotovo lahko tudi v tem primeru ponosni, da ste, denimo, opravili izpit s področja bioinženiringa na univerzi Berkeley, pa s takim dokazilom ne boste mogli zadostiti formalnim pogojem na razpisih za prosta delovna mesta. 

Zakaj potem sploh riniti v to? 

Si predstavljate, da vam predavajo najboljši predavatelji, kar jih v univerzitetnem svetu sploh je? Mislite, da imajo lahko za vas kaj zanimivega? Če ne prej, se boste ob prebiranju kurikulumov najboljših svetovnih univerz, ki ponujajo svoja predavanja v spletu, premislili. Vsebine, ki so vam na voljo, so večinoma tesno povezane s konkretnim gospodarstvom (znameniti inštituti MIT, Caltech ali univerze Berkeley in Stanford so zelo dobro povezane z najbolj znanimi družbami, kot so Google, Facebook in druge). Najboljši predavatelji, izjemne vsebine, povezovanje z drugimi študenti, ki prav tako sedijo v virtualnih predavalnicah - vse to vam lahko pomaga, da boste pridobili znanje, ki vam bo pomagalo pri delu. Morda boste celo začeli razmišljati o karierni spremembi, kajti vedno manj velja, da imamo v življenju le en poklic.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *