IBI - vrata v Silicijevo dolino

Avtor: Stanko Blatnik | Objava: 12.08.2005

Želite na ameriški trg visoke tehnologije, morda v Silicijevo dolino? Z Omarjem Mencinom iz Silicijeve doline tudi o nasprotnem predlogu – o slovenskem predstavništvu v tej dolini.



International Business Incubator (IBI) je organizacija, ki sta jo skupaj ustanovila mesto San Jose in Državna univerza San Jose z osnovnim namenom pomagati tujim podjetjem (predvsem tistim z visokotehnološkimi izdelki in storitvami) pri prodoru na ameriški trg. San Jose je v osrčju Silicijeve doline in je najpomembnejše središče visokih tehnologij na svetu. 

Poleg klasičnih storitev, ki jih ponujajo inkubatorji, kot sta poceni prostor in infrastruktura, IBI pomaga pri registraciji podjetja, izdeluje tržne raziskave, išče ameriške partnerje, povezuje s strokovnjaki na določenih področjih (intelektualna lastnina, pravo, trženje, organizacija proizvodnje). Poleg jedra z razmeroma majhnim številom zaposlenih, ki pokrivajo osnovno dejavnost, je IBI razvil široko mrežo svetovalcev, ki jih najame po potrebi, na podlagi zahtev strank. 

IBI ponuja pomoč pri organizaciji inkubatorjev, tehnoloških in znanstvenih parkov v različnih državah ter pripravi nastopa države na ameriškem trgu. Cela vrsta agencij iz številnih držav, vključno s finsko tehnološko agencijo Tekes, so svoja predstavništva v prvi fazi vzpostavila v IBI-ju.

Nadaljevanje članka je vidno samo naročnikom.

Slovensko podjetniško središče v Silicijevi dolini?  

Omar Mencin je direktor za trženje in svetovanje v podjetju International Business Incubator. Zanimivo je, da je po očetovi strani pravnuk slovenskih priseljencev. Na svojem prvem obisku v Sloveniji se je o možnosti sodelovanja slovenskih podjetij z IBI-jem pogovarjal v ministrstvu za gospodarstvo in Gospodarski zbornici Slovenije ter s predstavniki podjetij, univerz in slovenskih inkubatorjev. 

Lahko poveste kaj več o sebi? 

Sem iz Filadelfije. Moja mati je pred tridesetimi leti prišla v ZDA iz Indije, oče je rojen v ZDA. Njegov dedek in babica sta prišla v ZDA iz Slovenije na začetku 20. stoletja. V Silicijevo dolino sem prišel po nekaj letih dela v investicijski banki v New Yorku in po postdiplomskem študiju na Stanfordski univerzi. 

Je tipično, da imajo mladi v ZDA tako uspešno kariero? 

Uspeh bi moral biti opredeljen s tem, kako je posameznik zadovoljen z osebnim življenjem in s svojim delom. V Silicijevi dolini je veliko mladih pod 30 let, ki so ustanovili novo podjetje in so uspešnejši od mene, toda sam resnično uživam na mojem delovnem mestu pri IBI-ju, saj tesno sodelujem z mednarodnimi podjetji, ki imajo navdušujoče izdelke in tehnologije. 

Ali lahko poveste kaj več o IBI-ju?  

IBI je podjetje, ki ga podpira vlada (mesto San Jose). Specializiralo se je za podporo tujim malim in srednjim podjetjem (večinoma tehnoloških) za uspešen nastop na ameriškem trgu. Delo je izredno zanimivo, saj sodelujemo z zanimivimi gospodarskimi družbami z vsega sveta, ki ponujajo zanimive izdelke. 

In o Silicijevi dolini? 

Silicijeva dolina je fascinanten kraj za delo in življenje. Je izredno raznovrsten po etnični sestavi. Ljudje so odprti za nove ideje in pripravljeni na tveganje. Tu neuspeh ni sramota. Mnenje je, da če končaš uspešno, si dobro naredil, čeprav si bil pred tem večkrat neuspešen. Takšen odnos pomaga ustvarjati okolje za inovacije in podjetništvo.

Kakšni so vaši vtisi o Sloveniji kot deželi? 

To je resnično lepa dežela z dobro izobraženimi prebivalci, ki trdo delajo. Moj pradedek je prišel leta 1905 iz Slovenije v Chicago. To je moj prvi obisk v Sloveniji in zdaj sem še bolj ponosen, da imam korenine v tako čudoviti deželi. 

Na svojih predavanjih ste omenjali konvergentne tehnologije. Za kaj gre pravzaprav? 

To so tehnologije, ki kombinirajo posamezne vidike informacijskih tehnologij, nanotehnologije in biotehnologije. Te tehnologije bodo ustvarile popolnoma nove aplikacije in trg. Na primer, to so lahko novi polprevodniški čipi nanodimenzij z ustrezno programsko opremo, ki jih lahko postavimo v človeško telo, da zbirajo informacije za medicinske aplikacije. Konvergentne tehnologije so tehnologije naslednje rasti, ki bodo ustvarile nove poslovne priložnosti in delovna mesta v Silicijevi dolini. 

Predavali ste mladim inovatorjem na srečanju v sklopu projekta Urada za mladino TiPovej. Kakšen je vaš vtis?  

Projekt TiPovej je name naredil izjemen vtis in veliko sem se naučil od mladih inovatorjev. To je zelo spodbudno. Imajo veliko energije in entuziazma in dobro delajo skupaj. Navdušile so me njihove poslovne ideje in ustvarjalnost. Z nekaterimi od njih si dopisujem in upam, da bom v prihodnosti z njimi uspešno sodeloval.  

Bili ste na Kitajskem, kaj mislite o globalizaciji in Kitajski? 

Da, živel sem na Tajvanu in na Kitajskem, govorim mandarinščino. Kitajska ima ogromne potenciale in njena vlada pelje politiko, ki bo Kitajsko naredila še bolj konkurenčno v prihodnosti. Veliko vlagajo v reformo zakonodaje in izobraževanje na področju znanosti in podjetništva. Z nadaljevanjem globalizacije bo še več podjetij preselilo svojo proizvodnjo na Kitajsko, saj so proizvodni stroški nizki. Ameriške in evropske družbe morajo vzdrževati svojo inovativnost in ustvarjalnost, da bodo lahko konkurenčne v prihodnosti. 

Kakšne so priložnosti Slovenije na globalnem trgu? 

Mislim, da ima Slovenija pomembne potenciale za nastop na globalnem trgu. Ima dobro izobraženo in delovno prebivalstvo, izreden geografski položaj, saj je blizu Nemčiji, Avstriji, Italiji in Madžarski. Po mojem bi bila lahko Slovenija bolj konkurenčna na področju visokih tehnologij. Treba je več vlagati v izobraževanje na področju tehnologij in podjetništva in narediti ustrezne reforme, s katerimi bi vlada podprla podjetništvo in inovativnost. Bil sem presenečen, ko sem ugotovil, kako malo slovenskih podjetij posluje z ZDA. Ameriški trg bi moral biti zanimivejši, še zlasti ker večino novih tehnologij prodajajo ameriška podjetja. Mislim pa, da bi tudi ameriška tehnološka podjetja ugotovila, da je Slovenija privlačna lokacija za ustanovitev evropskega predstavništva. Bojim se, da ste premalo naredili za to, da bi pritegnili pomembna ameriška tehnološka podjetja. 

Kaj bi bilo treba storiti? 

Verjetno bi bil najboljši način, da to naredite, ustanovitev slovenskega podjetniškega središča v Silicijevi dolini. To središče bi lahko:
·        podpiralo nastop slovenskih podjetij na ameriškem trgu,
·        pritegovalo naložbe in kapital ameriških družb in podjetja s tveganim kapitalom. 

Lokacija v Silicijevi dolini bi omogočila dostop do najnovejših tehnologij, raziskav in razvoja poslovanja, kar bi slovenskim podjetjem pomagalo ohranjati stik z najnovejšimi trendi in uspešneje tekmovati na globalnem trgu. 

Kaj bi predlagal slovenski vladi in podjetnikom? 

Pravila in regulativa na področju podjetništva in inovacij ter univerzitetnega poslovanja morajo spodbujati ljudi z uspešnimi tehnološkimi inovacijami k ustanavljanju podjetij. Posamezniki se ne smejo bati tveganja, ki je sicer vedno prisotno v takšnem poslu, vlada pa ima nalogo ustvarjati politiko, ki bo spodbujala inovacije in podjetništvo. Vlada bo vsekakor imela koristi od takšne politike, saj bodo novi posli zagotovili nova delovna mesta in prihodek od davkov.

Članstvo podjetij v IBI-ju

Podjetja so lahko IBI-jevi stalni člani (s svojimi prostori) ali pa virtualni člani, ki najemajo prostor po potrebi, kar je cenejša različica. Izbor članov je strog, zahteva dobro pripravljen poslovni načrt in dokazila. Samo tretjina kandidatov resnično postane član IBI-ja.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *