Igraje do milijarde dolarjev

Avtor: Vlado Kadunec | Objava: 09.05.2011

Marka Pincusa so tako dolgo metali iz služb, da je na koncu ustanovil svoje podjetje. Njegovo družbo Zynga danes ocenjujejo na milijardo dolarjev.


Mark Pincus: »Po prodaji podjetja nekaj časa nisem počel ničesar. To svetujem vsakemu poslovnežu, sicer bo hitro izgorel.« Pincusu se je to obneslo, saj je kasneje ustanovil podjetje Zynga, ki je lani s spletnimi igricami zaslužilo 600 milijonov dolarjev.

Če ste eden od navdušenih uporabnikov spletne družabne mreže Facebook, ste gotovo naleteli tudi na spletne igre FarmVille, MafiaWars, FrontierVille, PetSociety in druge, ali pa ste s souporabniki mreže zaigrali ZyngaPoker. Mark Pincus se je s temi igrami dobesedno igraje prebil v ekskluzivni klub internetnih milijarderjev.
 
Na začetku so ga metali iz služb
 
Po univerzi se je zapisal bančništvu, kjer pa mu ni šlo najbolje. Nato se je vpisal še na Harvard Business School, saj je upal, da mu bo diploma MBA pomagala zgraditi uspešno kariero. V naslednjih letih se je skoraj vsako leto selil iz enega v drugo ameriško mesto, menjal vrsto podjetij, bil svetovalec za tvegani kapital in finančni analitik, dve leti je preživel v Hong Kongu kot predsednik družbe Asian Capital Partners. Po vrnitvi v Washington je kot podpredsednik družbe Columbia Capital vlagal sredstva v razvoj novih medijev ter programske opreme.
 
»V tem času so me vrgli iz službe v več najboljših ameriških podjetjih,« se spominja 45-letni Mark Pincus začetkov svoje ne ravno bleščeče kariere v svetu financ. »Bližal sem se tridesetim in počutil sem se, kot da me je življenje že odvrglo v staro šaro.«
 
Cilj ni hiter zaslužek
 
Nato je leta 1995 ustanovil podjetje za razvoj spletne tehnologije Freeloader. Dokazati je hotel, da zna hitro ustvariti dobiček, kar mu je tudi uspelo. Vlagatelji so bili zadovoljni, on pa je svoj denar napačno vložil v delnice in vsega izgubil. Podjetje je nato prodal za 38 milijonov dolarjev, a so večino izkupička pobrali družabniki, Pincus pa se je z ženo in hčerkama dvojčicama preselil v San Francisco, središče internetnega razvoja, kjer je želel poiskati nove poslovne možnosti.
 
Nekaj časa ni počel ničesar. »To svetujem vsakemu poslovnežu, sicer bo hitro izgorel. A po nekaj mesecih lenarjenja in nenehnih zabav sem se začel dolgočasiti,« pravi danes 45-letni mož.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *