»Imel bi, dal pa ne!«

Avtor: Milan Krajnc Pavlica | Objava: 10.05.2005

Kaj storiti, ko se podjetje razrase tako, da ga lastnik sam ne obvlada več? Rešitev: malo podjetje preobraziti v delniško družbo in z delitvijo deležev in poslovanja poskrbeti za nadaljnji razvoj v zadovoljstvo vseh.



Eden največjih problemov, ki se jih podjetniki ne zavedamo, je preobremenjenost. Iz tega izhaja nezadovoljstvo, slabi odnosi doma in v poslu, težave z zdravjem ... In vendar se ga lahko enostavno znebimo tako, da delo razdelimo ali se čemu odpovemo. Čemu? Tu nastopijo težave s seboj samim!  Predstavljam zgodbo podjetnika in njegovega podjetja, ki je vidno raslo iz meseca v mesec. Podjetje je zraslo s posredovanjem nepremičnin. Podjetnik in njegov kolega sta na začetku prodajala nepremičnine po slovenski in hrvaški obali. Vse je bilo tako mimogrede. Veliko časa sta preživela na jadrnici in si tako ustvarila veliko stikov z domačini. Imela sta veliko dobrih informacij, ki sta jih izkoristila predvsem, kadar je kdo omenil, da ga zanima nepremičnina ob obali. Ko se je glas o njunem posredovanju razširil, so se stranke začele zanimati tudi za nepremičnine znotraj Slovenije.  

Kolega je imel status samostojnega podjetnika, »naš« podjetnik pa (skupaj z ženo) d.o.o. Nepremičninske posle sta vodila prek tega podjetja, čeprav to ni bila osnovna dejavnost podjetja. Kmalu se je nepremičninska dejavnost toliko razširila, da je podjetnik moral zaposliti dve osebi, ki sta se ukvarjali samo s tem.  

Od posredovanja nepremičnin do »vseh« storitev 

Kolega se je nato odločil za pridobitev licence za cenilca nepremičnin, nato pa še za sodnega cenilca nepremičnin. Tako je podjetje ob posredovanju ponujalo tudi cenitve. Ker pa so stranke že bile razvajene od drugih storitev, ki jih je podjetje ponujalo, so pričele postajati vse zahtevnejše tudi na področju nepremičnin. Želele so, da jim uredi tudi administracijo (pogodbe, lokacijska informacija, DURS ...).


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *