Industrija prihodnosti

Avtor: Janez Škrlec | Objava: 07.12.2010

Napovedi vizionarjev govorijo o tektonskih spremembah, ki čakajo industrijo v prihodnjih letih in desetletjih. Nastala bo množica novih priložnosti.


Našo tehnološko prihodnost napovedujejo tudi multinacionalke, ki skušajo identificirati tehnologije z velikimi možnostmi rasti. (BigStockPhoto)

Čeprav je težko natančno predvideti, kaj se bo v prihodnosti zgodilo na področju industrijskega in splošnega tehnološkega razvoja, danes le razpolagamo z določenimi pokazatelji, ki bodo prav gotovo smernica razvojnim in prioritetnim strategijam ter razvoju posameznih panog v naslednjem obdobju. Za izhodišče lahko upoštevamo poročilo svetovnega gospodarskega foruma, ki pravi, da bodo glavna področja za razvoj tehnologij prihodnosti: zdravje, učinkovita proizvodnja in raba energije, novi viri energije ter izjemen razvoj informacijsko-komunikacijskih tehnologij.
 
Zdravje kot področje so na forumu razdelili na diagnostiko bolezni v zgodnji fazi (IT, mapiranje genoma), osredotočeno doziranje zdravil v rakaste oziroma obolele celice (nanotehnologije), učinkovito zdravljenje bolezni (regeneracija celic, biomehatronika z inteligentno protetiko in vsadki) ter sodobno proizvodnjo in pridelavo zdrave hrane ter različnih živil.
 
Na področju energije je poudarek na učinkoviti rabi sončne energije, učinkovitem čiščenju vod, nuklearni fuziji, zmanjšanju porabe fosilnih gradiv, razgradnji in zmanjšanju ogljikovega dioksida v zraku. Na področju informacijskih tehnologij (IKT) je poudarek na socialnih mrežah, izmenjavi znanja in izkušenj med podjetji v realnem času, varnosti sistemov IKT in večpredstavnosti.
 
Kot panoge prihodnosti so posebej izpostavljene: interdisciplinarne tehnologije, čezmejno sodelovanje, biotehnologija, novi materiali, nanotehnologije, IKT ter veliko prepletanje tehničnih in družboslovnih znanosti. Seveda pa našo tehnološko prihodnost napovedujejo tudi multinacionalke, ki imajo zato posebej usposobljene ekipe, ki skušajo identificirati tehnologije z velikimi možnostmi rasti, prepoznati pomembne tehnološke preboje in predvideti prihodnje potrebe svojih strank še zlasti v novih izdelkih. Multinacionalke se namreč zavedajo pomembnosti odkrivanja obetavnih zamisli, novih pristopov že na zgodnji stopnji načrtovanja postopkov, gradnje in inovativnih usmeritev.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *