Inovativnost je odličen potencial uspešnih

Avtor: Boštjan Pavlič | Objava: 08.12.2012

Vsi ljudje imajo potencial za inovativne ideje in zamisli, vsak človek je edinstven in prav vsak, čisto vsak ima sposobnost razmišljanja in ustvarjanja.



Na tisoče je idej, zamisli, invencij, ki se vrtijo v mislih ali na listu papirja, vendar je včasih lahko samo ena zmagovalna, ki spremeni vse. Ali pa so to tiste male ideje, izboljšave, ki ustvarjajo zgodbe o uspehu in so pogosto vsaka zase premajhna, da bi bile pomembne.
  
Inovacije so gonilo gospodarskega razvoja. Devetnajsto stoletje in začetek dvajsetega stoletja je bil nedvomno čas, ko so s prebojnimi inovacijami uspevali inovatorji posamezniki. Danes področje inovativnosti vse bolj prehaja v roke velikih družb, ki so glavne dobičkarice z naslova patentov. Kljub temu pa tudi nekatere sodobne raziskave kažejo, da so posamezniki še vedno zmožni razviti bolj prelomne izume od podjetij. To je po svoje razumljivo. Predstavljajte si, recimo, neko ekipo znanstvenikov, ki jim je kozmetična multinacionalka naložila točno določeno nalogo: recimo poceniti sestavine v kremi za telo. V tej inovaciji ne bo popolnoma nič radikalnega. Na drugi stani pa so neodvisni inovatorji, ki jim nihče ne narekuje, kaj morajo izumljati, ampak črpajo ideje iz svojega vsakdanjega življenja: razmišljajo, kaj jih moti, kako bi bilo to mogoče popraviti in izboljšati.

Inovatorji posamezniki so še vedno zelo številčna skupina, v naši državi prijavijo kar 40 odstotkov patentov. Toda zaradi številnih ovir, zlasti finančne narave, ki jih posameznik težko premaguje na svoji poti, velika večina njihovih idej nikoli ne zaživi na trgu ali pa zaživijo šele takrat, ko posameznik ne more več vzdrževati patentnih pravic.

V Sloveniji je veliko različnih organizacij, ki na različne načine podpirajo inovacijsko dejavnost. Tudi države članice EU stalno krepijo dejavnosti na področju inovacij. Evropska politika spodbujanja inovacij je tako obrodila sadove, saj se je število inovacij v skoraj vseh državah članicah EU povečalo, zmanjšala pa se je tudi razlika med EU ter ZDA in Japonsko. Nenazadnje pa se EU trudi ustvariti sinergijske učinke med univerzami, raziskovalnimi institucijami in industrijo, med drugim preko skupnih tehnoloških iniciativ ter ustanovitve Inštituta za tehnologijo in inovacije. 

Boštjan Pavlič,
inovator


Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *