Inovativnost - novi adut držav

Avtor: Matjaž Krč | Objava: 14.05.2007

Slovenija ima trenutno zelo dobre gospodarske kazalce, a obstaja druga plat, ki je nekateri nočejo ali ne morejo videti: vsi tisti, ki niso »globoko v inovativnosti«, se morajo začeti bati! O tem priča tudi svetovna raziskava Innovation 2006.


(i-StockPhoto)

Sloveniji gre dobro, zato smo lahko zelo zadovoljni. Statistični urad je v marcu sporočil, da je imela Slovenija lani 5,2-odstotno rast bruto domačega proizvoda. Za primerjavo: v Evropski uniji se je rast bruto domačega proizvoda ustavila pri 2,9 odstotka. Odlično za Slovenijo. Poglejmo, kje smo bili tako nadpovprečni.  

Zgodba o predelovalnih dejavnostih 

Daleč največji delež te rasti so prispevala izvozno usmerjena podjetja predelovalnih dejavnosti, ki so lani povečala dodano vrednost za 7,4 odstotka in h gospodarski rasti prispevala kar 31 odstotkov skupne gospodarske rasti.  

Podjetja predelovalne dejavnosti se razvrščajo glede na doseženo raven tehnološke zahtevnosti proizvodnega postopka, pri čemer je tehnološka zahtevnost določena z višino izdatkov za raziskovalno-razvojno dejavnost v prihodkih od prodaje. Raziskave (UMAR) so potrdile, da visokotehnološke dejavnosti namenjajo največji delež prihodkov od prodaje za inovacijsko dejavnost, imajo najvišji delež inovacijsko aktivnih podjetij, dosegajo najvišjo storilnost in najvišje plače ter izkazujejo najboljšo donosnost prihodkov in kapitala. 

Leta 2006 so visokotehnološke in srednje-visokotehnološke predelovalne dejavnosti imele enajstodstotno rast obsega proizvodnje in ustvarile kar 59,5 odstotka skupne rasti industrijske proizvodnje predelovalnih dejavnosti. Tehnološko zahtevne panoge so bile hkrati tudi izrazito izvozno usmerjene, kar pomeni, da so skoraj dve tretjini lanske rasti industrijske proizvodnje predelovalnih dejavnosti ustvarile visokotehnološke in srednje-visokotehnološke panoge, ki se večinoma uvrščajo med izrazite izvoznike.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *