Inovatorji bežijo v tujino

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 13.06.2006

Združenje Aktivni slovenski inovatorji »beži« v Italijo in obtožujejo državo, da zanje ne premore posluha.


Andrej Kitanovski: »Država ne more podpirati konjička posameznikov. Inovatorji naj ustanovijo podjetja in kandidirajo na razpisih kot vsa druga podjetja.«

Združenje Aktivni slovenski inovatorji(ASI) je ob dnevu slovenskih inovatorjev v aprilu presenetilo javnost z napovedjo, da zapuščajo Slovenijo. Ker država nima posluha za inovacijsko dejavnost, ki je ključna za povečanje konkurenčnosti gospodarstva, naj bi novo okolje za delovanje poiskali v Italiji.  
 
Inovatorji na beraški palici 
 
V svoji obrazložitvi so navedli veliko konkretnih obtožb na račun ministra za gospodarstvo Andreja Vizjaka in direktorja Direktorata za podjetništvo in konkurenčnost dr. Andreja Kitanovskega (besedilo inovatorjev lahko preberete na naši spletni strani www.podjetnik.si). Oba naj bi namerno zanemarjala inovatorje, denar preusmerjala v druge namene in celo odpovedovala sredstva, ki sta jih inovatorjem že obljubila. Aktivni slovenski inovatorji in Gospodarsko interesno združenje za pospeševanje malega gospodarstva R TIM združujeta 748 inovatorjev in 1246 malih inventivnih podjetij.
 
»V letu 2005 in do maja 2006 naši člani od gospodarskega ministrstva kljub številnim prošnjam in prijavam niso prejeli niti tolarja pomoči,« pravi strokovni vodja Aktivnih slovenskih inovatorjev Marijan Stele, pa čeprav bi naj imeli 271 razvitih novosti za proizvodnjo in trg, 87 novih storitev za trg, 198 razvitih prototipov, 598 začetnih razvijajočih se iznajdb in 2965 neuresničenih idej. Inovatorji so vse naštete novosti razvili in zaščitili z lastnimi sredstvi.  

Te iznajdbe po zagotovilu Marijana Steleta niso nepomembne. »Trenutno imamo od 30 do 40 vrhunskih svetovnih iznajdb. Dva fanta sta na primer izdelala novost, ki bo v kolesarstvu pomenila isto, kar je v smučanju karving, to bo revolucija v kolesarstvu. Gre za edinstveno rešitev, s katero sta z vzmetjo premagala mrtvi kot pri poganjanju, s čimer kolesar prihrani od deset do petnajst odstotkov energije. Inovatorja sta gospodarsko ministrstvo večkrat prosila za podporo, vendar žal nista dobila ničesar. Na koncu sta patent prodala v Italijo. Po moji oceni bodo s tem patentom odprli tri tisoč novih delovnih mest,« pravi Marijan Stele.
Marijan Stele: »Če bi bila država bolj naklonjena inovatorjem, bi lahko ta trenutek v proizvodnjo prenesli 120 izdelkov in tehnologij z višjo dodano vrednostjo. Odprli bi od sedem do osem tisoč novih delovnih mest.«

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *