Iskanje pravega sodelavca

Avtor: Vesna Lešnik | Objava: 09.09.2008

Človeški viri naj bi po trditvah strokovnjakov prispevali kar 85 odstotkov uspeha, zato je izbor ustreznih kadrov izjemnega pomena. Poglejmo, kaj je treba storiti pred iskanjem kadrov, kateri kanali iskanja so nam na voljo in kdaj se iskanja lotimo samostojno in kdaj z zunanjo pomočjo.



Strokovnjaki pravijo, da je v znanju (ideji) 15 odstotkov uspeha, preostalih 85 pa prinašajo psihološke lastnosti – ali drugače: človeški viri. Zaradi 85 odstotkov je te treba plemenititi, vzgajati in negovati kot najobčutljivejšo cvetlico. Z zelo skrbno nego so te običajno najveličastnejše. Zato poskrbite, da iz svojih ljudi izvabite najboljše, saj boste zmagali dvojno. Uspešni boste vi in vaši ljudje, kar bo nadalje vaš uspeh in dobiček povečalo za nekajkrat in oplemenitilo podjetje kot celoto.  

Marjeta je že v osnovni šoli izpod obrvi raje pokukala za tistim fantom, ki je izstopal zaradi prijaznosti in prikupnosti. Kmalu se je tej prednosti kot močno sito pridružil tudi zunanji videz. Morda tudi športna odličnost izbranega. Še nekoliko pozneje je ugotovila, da potrebuje tudi kakovostnega sogovornika, nekoga, ki jo zna poslušati, zato je začela močno ceniti tudi umske in emocionalne veščine svojih izbrancev. V najstniških letih so sledile prve zaljubljenosti, ki so ji za nekaj časa zlomile srce. Po nekaj neuspelih romancah je Marjeta globoko razmislila, kaj želi: moškega, ki ji bo izvabil nasmeh, pravega svetovljana, z zelo dobro mero športne razvitosti, s poslovno žilico ... No, čez nekaj časa je našla svojega Janeza, ki je dobro ustrezal njenim kriterijem. Zdaj sta srečna že v troje. 
 
Zgornja zgodba ne poskuša izvabiti nostalgičnih spominov na rosna leta, temveč je njen namen prikazati postopnost ostrenja okusa, poglobljenega spoznavanja svojih želja, potreb ter določanje kriterijev za najdbo pravega.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *