Italija ima edini evropski zakon o ženskem podjetništvu

Avtor: Lidija V. Bricelj | Objava: 15.01.2007

V Evropi se ženske v podjetništvo intenzivneje vključujejo zadnjih 15 let, Italija pa je edina evropska država, ki je tudi v svojo zakonodajo leta 1992 uvedla zakon o ženskem podjetništvu.


Etta Carignani: »Dvajseto stoletje je bilo za ženske na vseh področjih revolucionarno, zato je treba na teh izkušnjah graditi tudi naprej. Prepričana sem, da je prihodnost v ženskem podjetništvu, saj naj bi se v prihodnosti za takšno pot gospodarske samostojnosti odločalo vse več žensk po vsem svetu.« (Foto: Nataša Kne Leben)

Vprašanje, kako podpreti žensko podjetništvo, je zanimivo v vseh državah. Posebej smo si ogledali razmere v Italiji, kjer žensko podjetništvo nenehno narašča. Italija namreč ni država velikih podjetij, saj v njej prevladujejo predvsem mala in srednje velika podjetja. Mala podjetja so tista, ki povečujejo konkurenco in s tem učinkovitost gospodarjenja ter silijo večja podjetja k tržnim in proizvodnim spremembam. Etta Carignani, generalna sekretarka svetovnega združenja podjetnic FCEM in častna predsednica italijanskega združenja podjetnic AIDDA, je prepričana, da so ravno podjetnice tisto gibalo, ki bi lahko Italiji pomagalo iz gospodarske krize, v kateri se je znašla.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *