Iz spoštovanja do malih živali

Avtor: Metka Nograšek | Objava: 08.11.2010

David Žargi se ukvarja z eno najbolj nenavadnih dejavnosti pri nas – ponuja pogrebniške storitve za male živali.


David Žargi

Podjetnik David Žargi je lani skupaj z ženo začel opravljati pogrebniško dejavnost za male živali. Pri poslu se drži vodila: »Ravnaj z vsakomer, tako kot želiš sam, da s tabo ravnajo drugi.«
 
Od kod ideja za pogrebništvo za male živali?
Z ženo in s psičko boksarko sem se preselil iz Nemčije v Slovenijo. Najina ljubljenka je zbolela za rakom, pomoči ni bilo. Odločila sva se za njeno upepelitev, ta pa na domačih tleh ni bila možna. Zato sva jo na evtanazijo in upepelitev odpeljala v Nemčijo. Na podlagi dogodka sva za zagon pogrebniške dejavnosti poiskala poslovnega partnerja. Krematorija namreč v Sloveniji ni preprosto postaviti, trg pa ni dovolj obsežen za tako investicijo.
 
Kje ste dobili začetni kapital za posel?
Kapital je bil lasten. Vozilo za pogrebništvo sva z ženo priskrbela s prodajo osebnega avtomobila.
 
Kaj ponujate strankam?
Stranka ob evtanaziji veterinarju izrazi željo po upepelitvi hišnega ljubljenčka. Večina veterinarjev, predvsem v Ljubljani, naše podjetje pozna in ima obrazce za naročilo in pooblastilo storitve. Dogovorimo se za prevzem in uredimo vse potrebno za prevoz. Sledita upepelitev in dostava žare do našega sedeža, najkasneje v enem tednu po prevzemu. Stranka nato ob žari prejme certifikat upepelitve.
 
Imamo dva dobavitelja žar za živali. Smo uvoznik za Slovenijo in Hrvaško. Standardne žare so iz medenine in bakra. Prodajamo tudi keramične, keramične poslikane, glinene, iz naravnega kamna, alabastra in marmorja ter tudi iz cestala in lesa. Stranka lahko žaro sama poslika.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *