Izbira je pomembna

Avtor: Miha Bavec | Objava: 10.04.2015

Ste že kdaj doma v pečici pekli krompir in rezultat ni bil lepo zlatorjavo in hrustljavo zapečen krompir, kot ga naredijo v kuharskih oddajah? Se vam kaj podobnega dogaja tudi v podjetju? Vsakdo se je verjetno že kdaj lotili kakšnega projekta in rezultat ni bil takšen, kot so to obljubljala prvotna pričakovanja. Slabi rezultati, podobno kot krompir, ki je zažgan ali surov, pustijo grenak priokus.


Vsem, ki vodite obrti in podjetja, predlagam, da v naslednjih dneh za nekaj minut odložite svoje delo in se posvetite ogledu kuharskih oddaj vrhunskih kuharjev, z namenom odkrivanja njihovih skrivnosti, ki prispevajo k doseganju dobrih in odličnih rezultatov. Seveda moj namen ni, da bi vas vabil k učenju kuhanja. Kuharske mojstre bi tokrat izkoristil zato, da se od njih učimo modrosti za doseganje uspeha pri delu.

 

Način učenja, kot ga predlagam, se imenuje modeliranje. Zanj potrebujemo sistemski način razmišljanja, s katerim lahko prepoznavamo vzorce in strukture. Ti so ključni zato, da nas pripeljejo do strategije za doseganje želenega rezultata. Koristne vzorce lahko prepoznamo v naravi, v drugih okoliščinah, od drugih ljudi ali drugih strok. Potem pa jih prilagodimo, prenesemo in vključimo v svoje strategije doseganja rezultatov. Primer tega so inženirji, ki na podlagi strukture kože morskega psa lahko razvijejo prevleke za površino plovil z izjemnimi lastnostmi ali pa zmagovite plavalne drese. Ali primer, ko povzamemo način kompetenčnega razvoja vojaških specialcev za vodenje skupine, ki načrtuje izvesti izjemen poslovni podvig.

 

Nekaj učenj lahko prevzamemo tudi od kuharskih mojstrov. Tokrat se bomo osredotočili predvsem na eno učenje, ki je najbolj bistveno zato, da jed uspe.


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *