Izbiramo novega sodelavca

Avtor: Vesna Lešnik | Objava: 07.10.2008

Iskanje najprimernejšega bodočega sodelavca poteka postopno, po korakih: začne se s pregledovanjem življenjepisov in nadaljuje z osebnimi razgovori s kandidati, zelo priporočljiva pa so tudi psihometrična testiranja.


Poskušajte kandidatu omogočiti, da se bo na osebnem razgovoru počutil udobno. Le sproščen kandidat bo sebe predstavil avtentično. (iStockPhoto)

Koliko stane podjetje napačno izbran sodelavec? Veliko! Vsaj 10.000 evrov in navzgor. Kolikor višji in odgovornejši je delovni položaj, tolikšen večkratnik tega zneska je vaša izguba. Seveda se izgube ne da izmeriti neposredno, saj njena višina ne pomeni samo vašega finančnega vložka v iskanje, temveč tudi čas, trud, napor, ki ste ga vložili, vaš ugled, nepovrnjeni strošek s strani zaposlenega sodelavca in seveda ponovnega iskanja. Zato mora biti izbira pravega premišljena in skrbno pretehtana poteza.
 
Nujno pomagalo iskanja in izbire ustreznega sopotnika je natančno izdelan profil iskanega človeka, o čemer smo pisali v prejšnji številki Podjetnika. Ko iščete sodelavca, je to profil delovnega mesta.
 
S ključnimi značilnostmi v mislih se lahko začne postopno izbiranje pravega. To je podobno presipavanju skozi številne plasti sit, dokler vam v rokah ne ostane pesek najfinejše strukture. Izbira najustreznejšega sodelavca teče postopno, po spodaj opisanih korakih.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *