Izboljšajte poslovno učinkovitost podjetja

Avtor: Nives Pahor | Objava: 13.02.2007

S sistemom kompetenc je lahko vsak vaš zaposleni izvedenec na svojem področju - in še več kot to. Strokovnjaki pravijo, da so kompetence temelj mislečega podjetja. Kako uvesti sistem kompetenc in kakšne so izkušnje iz prakse?


Darko Kovač: "Sistem kompetenc je še posebej priporočljiv za mala in srednja podjetja, saj jim precej enostavno pomaga pri iskanju konkurenčnih prednosti."

Podjetja, ki želijo izboljšati in povečati svojo poslovno učinkovitost, morajo najprej izboljšati učinkovitost svojih zaposlenih, kar pa ni enostavno. Pri tem jim lahko zelo pomaga tako imenovani sistem kompetenc.  

Darko Kovač, direktor svetovalnega podjetja CO&DA, d.o.o., ki se veliko ukvarja s kadri in kompetencami v podjetjih, pravi, da so kompetence temelj mislečega podjetja, kjer prevladuje ustvarjalnost kot temeljni vir dodane vrednosti podjetja.  

V reviji Podjetnik smo o kompetencah oziroma o tem, kako podjetje določa in ocenjuje kompetence, že pisali lani spomladi, in sicer v članku Mirjane Ivanuša Bezjak »Iščemo kompetence«. V tokratnem članku se bomo posvetili vprašanju, zakaj uvajati sistem kompetenc in kakšne so resnične prednosti za podjetja. 
 
Vrste kompetenc 
 
V poslovni literaturi najdemo več definicij kompetenc. Darko Kovač jih opredeljuje kot najpomembnejše zmožnosti zaposlenega, ki so pogoj, da lahko dobro izvaja delavne naloge. Tako navaja definicijo, ki kompetence deli na tri tipe, in sicer: 
- Trde kompetence oziroma tehnične kompetence gre za znanja, ki so pogoj za uspešno opravljeno delo.  
- Mehke kompetence oziroma vedenjske kompetence – gre za sposobnost sodelovanja oziroma vzorce obnašanja. 
- Prirojene kompetence, ki izhajajo iz osebnosti in pomenijo prirojeni talent oziroma posebne sposobnosti.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *